Hronovská vepřová pečeně na zázvoru

Hronovská vepřová pečeně na zázvoru
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
90 minut

Počet porcí

4

Ingredience

    • 500 g vepřové kýty s kůží
    • 200 g cibule
    • 500 ml světlého piva
    • 50 g mletého zázvoru
    • 20 ks hřebíčku
    • 100 g medu
    • sůl
    • 1 lžíce hladké mouky
    knedlíky
    • 500 g vařených brambor
    • 200 g hrubé mouky
    • 150 g bramborového škrobu
    • 1 vejce
    • sůl
    zelí
    • 500 g červeného hlávkového zelí
    • brusinkový kompot
    • sůl
    • cukr
    • ocet
    • 1 velký nastrouhaný syrový brambor
    • vývar
    příloha
    bramborové knedlíky, červené zelí, vařené brambory, bramborové placky, bramboráčky, saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny
    Lehce pálivá chuť zázvoru, sladký med a vůně hřebíčku dodávají vepřovému masu exotický nádech. Že jste správně ve východních Čechách, poznáte podle přílohy, kterou je poctivé dušené zelí a domácí bramborový knedlík. Časově náročnější přípravu vám bohatě vynahradí skvělý kulinářský zážitek! Tato úprava vepřového masa je východočeskou regionální specialitou

postup

  • Nařežeme kůži na vepřové kýtě a vetřeme do ní mletý zázvor. Do zářezů v kůži napícháme hřebíček, maso osolíme a potřeme medem. Vložíme do pekáčku na pokrájenou cibuli a podlijeme pivem. V mírně rozehřáté troubě pečeme doměkka, dokud maso nezíská zlatavé zabarvení. Šťávu vydusíme a zaprášíme moukou. Rozředíme ji pivem a vývarem a řádně provaříme. Můžeme přidat ještě trochu medu a mletého zázvoru.
    knedlíky
    Uvařené brambory propasírujeme, přidáme mouku, škrob, sůl, vejce. Zpracujeme těsto, které se nesmí lepit. Z něj tvarujeme malé kulaté knedlíčky o průměru asi 3 cm a vaříme v osolené vodě.
    zelí
    Pokrájené zelí orestujeme na sádle a cibuli, přidáme brusinkový kompot a zalijeme vývarem, dochutíme solí, cukrem, octem a zahustíme nastrouhaným syrovým bramborem.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.