Vinné sklípky: poklady jižní Moravy ukryté pod povrchem
O moravských vinařích se někdy tradují děsivé pověsti. Prý zavírají turisty do svých vinných sklípků a napájejí je vínem! Toto nedorozumění je potřeba si vyjasnit. Turisté i místní vstupují do sklípků zcela dobrovolně a kdykoliv je mohou opustit. Jenže často nechtějí…
Tradice, která plodí své ovoce
Počátky pěstování vinné révy na jižní Moravě spadají do dob Keltů a zdejší vinice se tak řadí mezi vůbec nejstarší v Evropě. Právě kraj jižní Moravy skýtal a dodnes skýtá pro pěstování vína ty nejlepší podmínky, jež daly vzniknout tradici vinařství, které vyniká především v produkci bílých vín. I zdejším červeným vínům však rozhodně nelze upřít osobité kouzlo.
Dnes je tak jižní Morava oblíbenou destinací nejen Čechů, ale i zahraničních turistů, kteří přijíždějí za ochutnávkou produkce místních drobných vinařů i velkých vyhlášených vinařství. Pravidelně sem míří i ti, kteří kouzlu místních vín již propadli a vracejí se rok co rok degustovat vína z loňské úrody či ta archivní, která měla v chladu sklípků možnost dozrát k dokonalosti.
V chladu a temnu je vínu nejlíp
Vinné sklípky, které najdete rozeseté po celém kraji, jsou k uchovávání vína tím nejvhodnějším místem. Víno se zde skladuje v temnu a za stálých teplot, takže nedegraduje, ale zraje. Vína určená k archivaci tu pak získávají plnější chuť a výraznější vůni.
Sommeliéři nebo samotní vinaři se vám nesmírně rádi pochlubí tím nejlepším, co se na jejich svazích urodilo. Každý vzorek vína vám představí a často dokážou zkušeným okem znalce na základě vašich chuťových preferencí trefně odhadnout, která odrůda vám zachutná, a doporučí vám tak lahodný mok na míru.
Správné koštování vína je oslavou života. Vedle vína nesmí při degustaci chybět i dobré jídlo. Nejvhodnější jsou sýry, chléb a zelenina, protože zvýrazňují chuť vína a slouží k neutralizaci chuti předešlých vzorků.
Autor fotografie: David Marvan