Česká polévka není jen jídlo, ale i lék

Send by e-mail

Česká polévka není jen jídlo, ale i lék

Čeští kuchaři jsou přeborníci na vaření polévek. Ty mají v české kuchyni tak dlouhou tradici a významné postavení, že bylo jejich vaření časem povýšeno prakticky na umění. Polévky tvoří bezesporu významnou kapitolu české tradiční gastronomie. Od česnečky po vývar, jsou české polévky výjimečně dobré a mají téměř až kouzelné účinky.

„Polévka je grunt“, praví oblíbené úsloví babiček

Přeloženo do srozumitelného jazyka, polévka je základem plnohodnotného jídla. Připraví žaludek na hlavní chod a doplňuje rozmanitou paletu chutí, které během jídla můžete vnímat. Polévka dokáže člověka zahřát v mrazivém dni, nebo mu pomoci při léčbě nachlazení. 

Jednou z nejoblíbenějších polévek je v Česku bramboračka s houbami. Připravuje se ze zeleniny a brambor, které nakrájíte na malé kousky, stejně jako houby. Ze zpěněné cibulky, česneku a mouky připravíte jíšku, rozředíte ji vodou či vývarem a povaříte v ní zeleninu s houbami. Pro celkový efekt nesmí chybět voňavá majoránka a bobkový list. Mezi polévky, které se připravují v různých obměnách napříč republikou, patří také kyselo či kulajda. Základem kulajdy, této husté bílé polévky, jsou brambory, smetana a houby. Často se do ní přidává také kopr a vejce. Polévku dochutíte octem a přidáte nasekaný kopr. Sytá pochoutka je hotova během půl hodiny.


Nic v zimě nezahřeje jako slepičí polévka

Když uhodí mrazy nebo jste zesláblí nemocí, pomůže vám poctivá slepičí polévka „jako od maminky“. Dokáže vás zahřát a zároveň postavit na nohy. Malé kousky slepice povaříte ve vodě, k napůl uvařenému masu přidáte nakrájenou kořenovou zeleninu a vaříte, dokud maso nezměkne. V osolené vodě uvaříte nudle, které pak přidáte do vývaru s masem. 

Polévka z čerstvé zeleniny a kvalitního masa je delikatesou, jíž se rozhodně nemusí stydět nabízet ani luxusní restaurace. Pokud jste doposud neokusili například pravou valašskou kyselicu, výtečnou podávají v penzionu Staré časy v Horní Bečvě. 
 




Kam na nejlepší hověží vývar s nudlemi?