Přílohy

České knedlíky

Knedlíky jsou jednou z nejoblíbenějších příloh jídel české kuchyně, typické jsou ale i pro rakouskou a bavorskou kuchyni, v podobě noků se s jejich obdobou můžeme setkat i v Itálii, Maďarsku nebo Slovinsku, i slovenské halušky mají v nokům velmi blízko. Dříve knedlíky nebývaly pouhou přílohou, ale (zejména v chudších oblastech) se podávaly jako hlavní jídlo. Tak vznikly třeba jihočeské drbáky, šumavské bosáky nebo valašské šulánky s mákem.
 
 

Dušené hlávkové zelí po moravsku

Hlávkový salát

 Hlávkový salát se objevuje v českých kuchařkách již od 15.století, většinou ale na teplo, dušený jako příloha. Již v 17.století se objevují recepty na salát se smetanovou nebo se sladkokyselou octovou zálivkou, tak, jak ho známe my. Dá se říct, že u nás máme i jednu unikátní specialitu, je jí moravská varianta, hlávkový salát s vyškvařenou slaninou. V posledních letech „obyčejný“ hlávkový salát skoro zmizel z jídelních lístků, a to je škoda. Zde jsou tři nejčastější úpravy:

Kedlubnové zelí

KeKedlubna je jedna z prvních zelenin, pokud  máte tuto lahodnou zeleninu rádi, zkuste ji využít i jako přílohu.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.