Velikonoce – tradiční půst střídají hody

Send by e-mail

Velikonoce – tradiční půst střídají hody

Velikonoce se každoročně slaví první neděli po prvním jarním úplňku. Kdysi byly vyvrcholením šestitýdenního půstu, který skončil na Boží hod a byl vystřídán hojností jídla a pití. Mezi tradičními velikonočními pokrmy, které se dodnes objevují na svátečním stole, najdete sladkého beránka, pečené jidáše, mazance či velikonoční nádivku.
 

Beránek jako chutná dekorace

Jednou z pochoutek, která neodmyslitelně patří k Velikonocům, je beránek. Nejedná se přitom o skopové maso, ale o sladký moučník. Forma, jež se používá výhradně o Velikonocích a v níž se peče těsto se základem z vajec, mouky, cukru a sněhu z ušlehaných bílků, má právě tvar ležícího beránka. Na svátečním stole je beránek, často s barevnou mašlí kolem krku, vzhlednou a chutnou dekorací.
 
Velikonoční jidáš, sladké pečivo, jenž je spojeno s obdobím Velikonoc, má svým tvarem připomínat svinutý provaz, na němž se poté, co zradil Ježíše a zapříčinil tak jeho zatčení a pozdější smrt, oběsil apoštol Jidáš. K tradičním velikonočním pokrmům neodmyslitelně patří také pečené sladké mazance.


Velikonoční nádivka jako předzvěst jara

Tradiční velikonoční nádivka má nespočet podob i názvů. Říká se jí také velikonoční svítek, hlavička nebo sekanice. Základem je světlé pečivo - na kostičky nakrájená houska či veka, vejce, mléko a především zelené bylinky, nejčastěji mladé kopřivy, které mají symbolizovat přicházející jaro. Do nádivky může přijít slanina, uzené maso či houby.
 
Zelená barva ve velikonočních pokrmech hraje prim. Vedle oblíbených mladých kopřiv se vaří špenát nebo polévka ze zelených bylin. Špenát a vejce jsou součástí velikonoční masové sekané z vepřové plece a uzeného boku. V jídelníčku se dříve často objevovala i takzvaná pučálka, naklíčený hrách podávaný obvykle se solí a pepřem. Podávat jej bylo však možno i ve sladké úpravě s rozinkami.
 
Pravé dubnové Velikonoční hody si můžete vychutnat v Hospodě Kyčerka ve Velkých Karlovicích, certifikované restauraci Czech Specials. Zde si pochutnáte například na pečeném jehněčím s mléčnou bramborovou kaší doplněným o klínek jemné velikonoční nádivky.