Předkrmy

Domácí kachní škvarky zalité do sádla


Jen málokoho nechává moravská kuchyně chladným. Domácí kachní škvarky jsou skutečná lahůdka z východní Moravy.
 

Husí játra s mandlemi

Vyhlášené delikatese se ve Francii říká foix gras a často se objevuje na menu jako předkrm. Skvěle chutná s tmavým pečivem.

Masová paštika s játry a brusinkami


Nenechte se odradit tím, že od počátku přípravy k první ochutnávce uplyne celý den! Jemná paštika, která se na jazýčku jen rozplývá, totiž rozhodně stojí za to. Ať už ji naservírujete k snídani, odpolední svačině či večernímu posezení s přáteli, rozhodně budete pasováni na mistry kuchyně. Tato paštika je regionální specialitou z Prahy
 

Paštika z tučných kachních jater, marinovaná v medovině s karamelovými jablky

Medovina patří k nejstarším vyráběným kvašeným nápojům, již dávno před praotcem Čechem si jí užívali Sumerové. V tomto případě však alkohol z medu, vody a kvasu neposlouží k popíjení. Nechejte v něm odpočívat kachní játra, abyste vykouzlili jemnou paštiku, jejíž nasládlou chuť ještě podtrhnou jablka s karamelem. Tato paštika je regionální specialitou z Českého ráje.
 

Ryba v aspiku

Ryba v aspiku je lahůdkovou záležitostí, byly doby, kdy nesměla chybět jako předkrm na vánočím i velikonočním stole. Výborný je v aspiku kapr, pstruh, candát nebo štika.

Salát ze špekáčků


Namísto opékání nad ohněm vyzkoušejte ze špekáčků vyrobit opravdu výživný salát, nad nímž neohrne nos ani zarputilý nepříznivec zeleniny. Aby tato masová kalorická bomba se sterilovanou zeleninou vyvolala alespoň zdání zdravého jídla, přidejte do majonézového dresinku trochu bílého jogurtu.

Syrečková pomazánka


Výborná a rychlá pomazánka potěší hlavně milovníky pikantního jídla: prim tu totiž hrají tvarůžky a pálivé papričky. Regionální specialita z východní Moravy.
 

Šneci po pražsku

Šneci byli původně jídlem prostých lidí, až koncem 18.století je objevila šlechta a postupně se toto velmi zdravé a lahodné maso stalo vybranou lahůdkou. Jedna z typických úprav pro českou kuchyni jsou šneci po pražsku-

Špetrnky


Přivezli jste si z toulek po Valašsku vizovickou slivovici a chystáte se s ní uctít hosty? Pak určitě přijdou vhod špetrnky, které k ní neodmyslitelně patří. Chuťovky zahalené v křupavém kabátku z libové slaniny mají stejný základ jako tradiční destilát - švestky. Lépe ladící dvojici byste těžko hledali! Regionální specialita ze střední Moravy.
 

Šunková rolka s křenovou šlehačkou

Jedinečným svátečním předkrmem je šunková rolka s křenovou šlehačkou. Tato ryze česká specialita zahrnuje dva dávné české unikáty-vepřovou „pražskou“ šunku a čerstvý křen. Spolu s čerstvě vyšlehanou, samozřejmě jen tou “pravou “šlehačkou, je vynikajícím úvodem do svatebního, nebo  svátečního hodování.
 

Utopenci s cibulí

V tomto předkrmu jsou ukryty hned dvě rarity. Česká vynikající uzenka, ve které by měla být kromě masa až 1/3 špeku  a unikátní úprava v octovém nálevu s kořením. Jejich potopení do nálevu dalo této specialitě i její jméno. 

Vajíčkový salát

Vajíčkový salát, který můžeme použít jako malý předkrm s bílým pečivem,  nebo i jako pomazánku, se dělá hlavně po Velikonocích, pokud zbývají vařená vajíčka.  Do jedné varianty se přidávají i uvařené brambory, pak je to i vydatná studená večeře. 

Vařené filátko ze pstruha se studenou koprovou omáčkou

Průzračné horské bystřiny a potoky dříve pstruhy jen oplývaly, není tedy divu, že i v Krkonoších má tato ryba své tradiční způsoby úpravy. Stažení z kůže a vykostění sice vyžaduje trošku práce, nicméně hotový pokrm z křehkých filátek vám čas strávený v kuchyni dokonale vynahradí.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.