Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
120 minut

Počet porcí

pro 6 osob

Ingredience

  • 750 g zadního hovězího masa nebo pravé svíčkové
    50 g slaniny, nakrájené na úzké klínky
    sůl, mletý pepř
    2 velké mrkve
    150 g celeru
    1 petržel
    1 větší cibule
    5 kuliček celého pepře
    3 kuličky nového koření
    3 bobkové listy
    špetka tymiánu
    150 g rozpuštěného másla
    citronová šťáva z 1 citronu
     
    100 g plnotučné hořčice
    2 lžíce hladké mouky
    250 ml smetany ke šlehání
    příp. mléko na zředění
    cukr
    citron nakrájený na plátky
    brusinkový kompot 
    Co se vám vybaví, když se řekne „typické české jídlo“? Ať už cokoliv, svíčková bude pravděpodobně v první pětce. Možná i proto se o ten jediný a pravý recept na ni vedou tak vášnivé spory. Vedou se o to, zda maso péct zvlášť, nebo dusit se zeleninou, zda se má přidávat hořčice a zda omáčku nakonec rozmixovat, nebo propasírovat. Zkrátka, kolik kuchtíků, tolik receptů. Ještě že se shodneme na tom, že se toto jídlo má podávat s knedlíkem...

postup

  • 1. Maso očistíme, zbavíme blan a prošpikujeme slaninou. Potom ho osolíme a opepříme. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno, očištěnou zeleninu nastrouháme. Na zeleninu do pekáčku položíme maso, přidáme koření, pokapeme citronovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem. Přiklopíme a necháme jeden den v lednici odležet.
     
    2. Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí dusíme v troubě doměkka. Měkké maso vyjmeme a dáme odpočinout, z omáčky odstraníme koření, především bobkový list.
     
    3. Omáčku v pekáčku na sporáku pomalu přivedeme k varu. Přidáme hořčici, zasypeme asi 2 lžícemi hladké mouky a krátce orestujeme. Zalijeme smetanou a na mírném ohni za občasného míchání provaříme. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem. Nakonec ji přecedíme a měkkou zeleninu propasírujeme do omáčky. Podle chuti dosolíme, okyselíme citronovou šťávou nebo přisladíme. Pro zvýraznění chuti můžeme do omáčky dát trochu karamelu. (Polévkovou lžíci cukru necháme zkaramelizovat. Když se cukr rozpustí a začne hnědnout, podlijeme troškou vody a povaříme.)
     
    4. Maso nakrájíme přes vlákno na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem, ozdobené plátkem citronu a s brusinkovým kompotem.
     
    Tip:
    Někteří kuchaři přísahají na opečení zeleniny do základu. Právě tmavá barva zeleniny pak dodá barvu i celé omáčky. Zkuste sami, která varianta vám vyhovuje víc.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.