Sušené houby předem namočíme, minimálně na 1 hodinu, nejlépe přes noc.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou.
Brambory očistíme a na kostky, a spolu s houbami (včetně vody, ve které se namáčely) přidáme do polévky. Osolíme, opepříme, a vaříme, až houby i brambory změknou, asi 15–20 minut.
Zatímco se polévka vaří, připravíme ztracená vejce. V lehce osolené a okyselené, mírně vroucí vodě uděláme vír a do něj vložíme v naběračce rozklepnuté vejce a povaříme 4–5 minut, vejce vyjmeme a teprve poté zavaříme další. Při podávání vkládáme do každé porce polévky jedno zastřené vejce.
Do téměř hotové polévky přidáme smetanu (při použití zakysanky už není potřeba tolik dokyselovat), podle chuti dochutíme octem, zjemníme máslem a přidáme posekaný kopr.