Speciality tradiční šumavské kuchyně

Speciality tradiční šumavské kuchyně

Send by e-mail
  • Obdobně okouzlující jako šumavská příroda, která v zimě vybízí především k výletům za sjezdovým a běžeckým lyžováním, je i zdejší regionální kuchyně. Vydáte-li se sem, neochutnat některou z místních specialit by byl hřích. Jednou ze základních surovin zdejší kuchyně jsou houby z místních lesů. Nesmějí chybět například v šumavské variantě kulajdy, chutné husté polévky. Vyzkoušejte si ji uvařit dle našeho receptu. Vynikající šumavskou polévkou se základem z vývaru a zeleniny je i kachní kaldoun.

    Trhanec s lesním ovocem
    Sladkým pokrmům tohoto regionu vévodí trhanec, placka z jednoduchého těsta natrhaná na kousky s mandlemi, zkaramelizovaným cukrem a nejlépe lesním ovocem, případně rozinkami naloženými v rumu.

    Šumavské zelníky
    Jednou ze specialit, kterou byste si při návštěvě Šumavy neměli nechat ujít, jsou bramborové zelníky. Můžete je ochutnat například v certifikované restauraci Czech Specials Hotelu Srní, v samotném srdci Národního parku Šumava, nebo si je připravit doma. Základ tvoří kynuté těsto. Z 1,5 kostky droždí, trochy vlažného mléka a cukru necháte vzejít kvásek. Následně do směsi 2 vajec, 60 g másla a špetky soli, které se třou dohromady, přidáte sklenku mléka, zhruba 400 g polohrubé mouky, jemně nastrouhané brambory (700 g) a kvásek. Těsto rozdělené na kolečka se poté naplní 250 g kysaného zelí, které před tím podlité trochou vody podusíte s orestovanou cibulkou, solí, kmínem, cukrem a na kostičky pokrájenou anglickou slaninou (200 g). Zelníky se zabalí jako buchty a nechají se alespoň dvacet minout dále kynout. Poté se stejně dlouho pečou v předehřáté troubě.

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.