Obdobně okouzlující jako šumavská příroda, která v zimě vybízí především k výletům za sjezdovým a běžeckým lyžováním, je i zdejší regionální kuchyně. Vydáte-li se sem, neochutnat některou z místních specialit by byl hřích. Jednou ze základních surovin zdejší kuchyně jsou
houby z místních lesů. Nesmějí chybět například v šumavské variantě
kulajdy, chutné husté polévky. Vyzkoušejte si ji uvařit dle našeho
receptu. Vynikající šumavskou polévkou se základem z vývaru a zeleniny je i kachní kaldoun.
Trhanec s lesním ovocem
Sladkým pokrmům tohoto regionu vévodí trhanec, placka z jednoduchého těsta natrhaná na kousky s mandlemi, zkaramelizovaným cukrem a nejlépe lesním ovocem, případně rozinkami naloženými v rumu.
Šumavské zelníky
Jednou ze specialit, kterou byste si při návštěvě Šumavy neměli nechat ujít, jsou bramborové zelníky. Můžete je ochutnat například v certifikované restauraci Czech Specials
Hotelu Srní, v samotném srdci Národního parku Šumava, nebo si je připravit doma. Základ tvoří kynuté těsto. Z 1,5 kostky droždí, trochy vlažného mléka a cukru necháte vzejít kvásek. Následně do směsi 2 vajec, 60 g másla a špetky soli, které se třou dohromady, přidáte sklenku mléka, zhruba 400 g polohrubé mouky, jemně nastrouhané brambory (700 g) a kvásek. Těsto rozdělené na kolečka se poté naplní 250 g kysaného zelí, které před tím podlité trochou vody podusíte s orestovanou cibulkou, solí, kmínem, cukrem a na kostičky pokrájenou anglickou slaninou (200 g). Zelníky se zabalí jako buchty a nechají se alespoň dvacet minout dále kynout. Poté se stejně dlouho pečou v předehřáté troubě.