1. Nejdříve na koleni ostrým nožem nakrájíme kůži šikmo do mřížky. Do ní vetřeme utřený česnek, hořčici, sůl, pepř, kmín a papriku. Potom maso vložíme do pekáče a dáme do lednice alespoň na 2 hodiny (ale ještě lépe na celý den) odležet. Také můžeme koleno ještě před přípravou vykostit a po okořenění srolovat a pevně převázat provázkem.
2. Po odležení k masu přidáme nové koření a bobkový list, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí, přidáme větvičku rozmarýnu nebo jalovce a zalijeme pivem. Pekáč přikryjeme alobalem a pečeme při 180–200 stupních asi 1,5 hodiny. Občas podlijeme a přelijeme maso.
3. Odebereme alobal a ještě půl hodiny pečeme odkryté, aby se maso vypeklo do křupava. Upečené koleno vyndáme z pekáče, šťávu slijeme a odstraníme z ní koření. Podle potřeby ji ještě trochu zredukujeme a zahustíme jíškou nebo chlebem, který rozmixujeme tyčovým mixérem.
Podáváme s chlebem, křenem, hořčicí, okurkou, ale můžeme i s bramborovým knedlíkem a špenátem. A rozhodně s pivem!
Tip: Společně s masem můžeme také upéct celý česnek, rozkrojený na půl. Pečením změkne a dá se potom namazat na chleba.