V sobotu 7. 6. jsme navštívili Špilberk Food Festival v Brně. Nádvoří hradu Špilberk totiž hostilo čtvrté a zároveň poslední kolo Food Cupu Czech Specials. Ani tropické teploty a strmý výstup nezabránily návštěvníkům a gurmánům v účasti na brněnském svátku gastronomie. Food Cupem nás provedl špičkový kuchař a velký bavič Dalibor Navrátil.
Food Cup Czech Specials počtvrté
Soutěžní klání mezi certifikovanými restauracemi zahájilo 2. den festivalu. Hlavní surovinou pro soutěžní pokrmy bylo moravské víno. Shodou okolností se všechny zúčastněné restaurace setkaly také ve volbě kachního masa. Z vína byla vytvořena chutná redukce a bylo využito při pečení masa, ale také zakomponováno v příloze, tedy v červeném zelí. V této gastronomické bitvě se utkaly 3 brněnské restaurace – Restaurace Hotelu Slavia, Prominent Restaurant a Restaurace Noem Arch.
Odborná porota složená ze zástupců Asociace hotelů a restaurací, Agentury CzechTourism a pořadatelů Špilberk Food Festivalu hodnotila vzhled předkládaného pokrmu, nápaditost, práci s regionální surovinou a samozřejmě chuť. Vítězný pokrm připravil
Prominent Restaurant a je poslední postupující restaurací do finále Food Cupu Czech Specials. To se uskuteční v záři v rámci Mezinárodního dne kuchařů a Food Parade v Praze.
Pořadí hodnocení odborné poroty:
1) Prominent Restaurant
Soutěžní pokrm: Zvolna pečené kachní prso se skořicovo-vinným zelím a škvarkovým knedlíčkem.
2) Restaurace Noem Arch
Soutěžní pokrm: Vykostěné kachní stehýnko na červeném víně, červené zelí s pomerančovými segmenty, skořicí a badyánem, nadýchaný petrželový knedlík.
3) Hotel Slavia Brno
Soutěžní pokrm: Grilované kachní prso, pomeranče, grenaille, vinná redukce.
Soutěžní pokrmy byly umístněny v menu jednotlivých zúčastněných restaurací a mohli je tak ochutnat a následně ohodnotit i návštěvníci festivalu. Cenu diváků získala restaurace
Hotelu Slavia Brno. Oběma oceněným restauracím gratulujeme.