Gastroslavnosti M. D. Rettigové Litomyšl

Gastroslavnosti M. D. Rettigové Litomyšl

Send by e-mail
  • Čtvrtý květnový víkend v Litomyšli proběhl ve znamení tradic, hodování a slunečného počasí. Na Smetanově náměstí se totiž uskutečnily Gastroslavnosti, věnované legendě české kuchyně, Magdaleně Dobromile Rettigové. Food Cupem nás provedl vyhlášený gurmán a moderátor Jan Rosák.
     
    Food Cup Czech Specials potřetí
    Tématem letošního ročníku byly rozličné ryby a vodní žoužel a potěšil tak především milovníky rybích specialit. Hlavní surovinou pro soutěžní pokrmy ve 3. průběžném kole Food Cupu byl litomyšlský Vackův pstruh. Soutěže se zúčastnily certifikované restaurace z Litomyšle i okolí - restaurace U Kolji, restaurace Zlatá Hvězda, Pivovar Faltus z České Třebové a Pivovárek Na Kopečku Svitavy. Každá z nich zvolila různé postupy přípravy pstruha, od grilování a pečení až po zauzení.

    Odborná porota složená ze zástupců Asociace hotelů a restaurací, Asociace kuchařů a cukrářů a CzechTourism hodnotila vzhled předkládaného pokrmu, nápaditost, práci s regionální surovinou a samozřejmě chuť. Vítězný pokrm připravila Restaurace U Kolji a je tedy třetí restaurací, která postupuje do finále Food Cupu Czech Specials. To se uskuteční v záři v rámci Mezinárodního dne kuchařů v Praze.
     
    Pořadí hodnocení odborné poroty:
     
    1) Restaurace U Kolji, Litomyšl
    Soutěžní pokrm: Grilovaný filet z duhového pstruha podávaný na chřestovém ragú s hráškovým pyré a citrónovou omáčkou.
     


    2) Pivovárek Na Kopečku, Svitavy
    Soutěžní pokrm: Filety z Vackova pstruha pečené na zeleném koření s jablečno-špekovou krustou, provoněné jablečným kouřem, květákovo-bramborové pyré, pivní sabayone, zelený chřest a šafránový květák.
     
    3) Restaurace Zlatá Hvězda, Litomyšl
    Soutěžní pokrm: Závitek z litomyšlského pstruha s restovanou kořenovou zeleninou, smetanovo-citrónová omáčka, pažitkové brambory na másle.
     
    4) Pivovar Faltus, Česká Třebová
    Soutěžní pokrm: Lehce zauzený pstruh s petrželkovou pěnou na zadělávané kapustě doplněný pohankovým salátem s račími ocásky a ochucenými výhonky jarní zeleniny.
     
    Výše uvedené pokrmy měli možnost hodnotit také návštěvníci festivalu, kteří ocenili restauraci Pivovaru Faltus z České Třebové. Oběma vítězným restauracím gratulujeme.



    kde?

  • Litomyšl, Česká republika

    kdy?

  • 24.05.2014 - 25.05.2014

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.