Pomazánka jako luxusní večeře
Pomazánka jako luxusní večeře
- Obyčejné pomazánky se vracejí na výsluní – objevují se v oblíbených bistrech a restauracích. O jejich znovurozrození se kromě jiných postarala majitelka bistra Sisters Hana Michopulu – chlebíček s vajíčkovou pomazánkou a naklíčenou řeřichou je jejím nejprodávanějším artiklem. Restaurace V polích v Malých Číčovicích nabízí pomazánku s kozího sýra s pažitkou na ořechovém chlebu a amuse-buche v podobě potřeného chleba podávají i v pražském podniku Čestr.
A jak vyrobit skvělou pomazánku? Základem jsou kvalitní a čerstvé suroviny, nutností je čerstvé pečivo a svěží zelenina. Velký nákup přitom není nutností – ingredience na následující tři pomazánky pravděpodobně máte doma v lednici a ve spíži.
Tvarohová pomazánka
1 polotučný tvaroh
70 g rozpuštěného másla
mléko na naředění
3 jarní cibulky
pořádná hrst pažitky, nasekané + na ozdobu
sůl a čerstvě mletý pepř
špetka cukru
chleba k podávání
Tvaroh vyšlehejte s máslem, případně ho trochou nařeďte lžící mléka. Vmíchejte nasekané jarní cibulky, pažitku, osolte, opepřete, přidejte špetku cukru a promíchejte. Podávejte namazané na klasické šumavě, ozdobené pažitkou.
TIP: Z tvarohu slijte syrovátku, jinak by pomazánka byla vodnatá. Charakteristickou nakyslou chuť tvarohu vyváží špetka tvarohu, trocha rozpuštěného másla ji zjemní.
Vajíčková pomazánka
4 vejce
2 lžíce lučiny
3 lžíce hustého bílého jogurtu
1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce nasekané řeřichy nebo pažitky
sůl a čerstvě mletý pepř
Vejce uvařte natvrdo, nechte je lehce zchladnout, pak oloupejte a pokrájejte na drobné kostičky. Lučinu v misce smíchejte s jogurtem, hořčicí a pažitkou. Přidejte vejce, umíchejte vidličkou a podle chuti osolte a opepřete. Servírujte čerstvém pečivo, zasypané řeřichou nebo pažitkou.
Rybičková pomazánka
1 balení sardinek v oleji
1 lučina
2 lžičky citronové šťávy
sůl a čerstě mletý pepř
1 jarní cibulka
1 nakládaná okurka
čerstvé pečivo k podávání
Sardinky slijte a dejte je do misky. Přidejte lučinu, citronovou šťávu, podle chuti osolte a rozmixujte tyčovým mixérem.
Vmíchejte nadrobno nakrájenou nať jarní cibulky a okurku a potřete pečivo.
Kam dál:
Kuchařské vychytávky
Jídlo na cesty
Doba přípravy
- Doba přípravy
- -
- Doba vaření
- -
Počet porcí
-
Přihlásit k odběru newsletteru
Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.