V produkci sýrů se Česko rozhodně nemůže rovnat „sýrovým velmocem“ jako je Francie, Holandsko či Itálie. I tak pochází z českých mlékáren několik druhů sýrů, které vám svou chutí dokáží učarovat.
Stoprocentním českým originálem jsou jedinečné
Olomoucké tvarůžky, o nichž se můžete více dozvědět například
v našem článku. Ostatní v Česku oblíbené sýry mají většinou svůj vzor v některém ze sýrů zahraničních. Jedním z nich je i plísňová
Niva. Je velmi podobná ve světě známému Roquefortu. Tento poloměkký sýr smetanové až nažloutlé barvy se světle až tmavě zelenou ušlechtilou plísní uvnitř se ale na rozdíl od Roquefortu vyrábí z kravského, nikoliv ovčího mléka. Chuť tohoto sýra je výrazná a slaná. Ušlechtilá plíseň dodává Nivě na pikantnosti. V teplé kuchyni se hodí Nivu využít například do těstovin, brambor, k zelenině, ale i drůbežímu i vepřovému masu.
Českou obdobou italského typu sýra Bel Paese je
Blaťácké zlato. Jedná se o měkký sýr zlatooranžového zabarvení s nezaměnitelnou mírně nakyslou chutí sýrově mléčného základu a delikátními tóny hořkých mandlí či oříšků. Ideálně se hodí k
moravským bílým vínům svěžích chutí, například k odrůdám Veltlínské zelené, Müller Thurgau či k Neuburskému.
Velmi oblíbený je také
Hermelín, měkký zrající sýr s bílou plísní na povrchu, česká varianta slavného francouzského Camembertu. Má kulatý tvar, lahodnou chuť připomínající houby a pružnou krémovou konzistenci. Používá se ke zdobení jednohubek, chlebíčků a obložených mís, ale i do pomazánek či salátů. Populární variantou je pak Hermelín nakládaný v oleji s dalšími ingrediencemi, například cibulí, paprikami a kořením. Ten najdete v různých obměnách v nabídce většiny restaurací jako pokrm vhodný
k točenému pivu. Výborný nakládaný hermelín okusíte například v kutnohorské
Pivnici Dačický.