10 nejlepších českých sladkostí

10 nejlepších českých sladkostí

Send by e-mail
  • Honí vás mlsná? V tom případě vás před čtením tohoto článku varujeme. Zřejmě vás dohoní a vy ji budete muset nasytit některou z následujících typicky českých sladkostí.
     
    1. 1) Kremrole
    2. Nikde jinde na světě je nenajdete. Kremrole je trubička z křehoučkého těsta naplněná bílkem s cukrem vyšlehaným nad párou. Recept na tento sladký zázrak najdete ZDE.
    1. 2) Buchtičky se šodó
    2. Ve školní jídelně většina z nás tohle jídlo milovala. Věděli jste ale, že krém z vanilkového pudinku je ústupek někdejším normám ve školních a závodních jídelnách? Opravdové šodó je totiž pěna ušlehaná z vajec a bílého vína.
    1. 3) Ovocné knedlíky
    2. Z kynutého, tvarohového i bramborového těsta... Dostanete je jen v zemích bývalého Rakouska-Uherska, v místech, kde se vaří tradiční kuchyně. Recepty na ty nejlepší tvarohové knedlíky najdete ZDE, stejně jako na ty nej z bramborového těsta.
    3.  
    1. 4) Hořické trubičky
    2. Tradice výroby hořických trubiček v podkrkonoší se udržuje již po dvě staletí. Receptura je rodinným bohatstvím, které se dědí z pokolení na pokolení. Netrvalo tak dlouho a jejich pověst se rozšířila po celé zemi. Tradiční tenké trubičky prokládané cukrem, skořicí, medem a drcenými oříšky jsou dnes již téměř legendou. Doporučujeme je naplnit čerstvou šlehačkou a namáčet v kvalitní rozehřáté čokoládě. Pak se budete cítit jako v nebi.


    1. 5) Vánoční cukroví
    2. Krabice s mnoha druhy cukroví je český unikát. Je pravda, že perníčky a podobné sladké sušenky najdete i v jiných světových kuchyních, v žádné jiné zemi (s výjimkou Slovenska), se  ale do vánočního pečení nepouštějí s takovou vervou. Linecké patří již tradičně k nejoblíbenějším druhům. Recept najdete ZDE.


    1. 6) Věneček  & rakvička
    2. Ačkoliv jejich názvy zní jak položky z ceníku pohřební služby, jsou nezbytnou součástí každé klasické české cukrárny. Určitě si je objednejte, až půjdete do některého z Lokálů.
    1. 7) Laskonka
    2. Typický český zákusek. Do vyšlehaných bílků se přidává kokos nebo mleté ořechy a v troubě se suší tenké oválné placičky. Po vychladnutí se spojují máslovým krémem – například čokoládovým, oblíbený je i karamelový krém nebo krém s griliášem.
    1. 8) Chodské koláče
    2. Jsou překrásně zdobené. Existují dva druhy chodských koláčů, liší se podle toho, odkud pocházejí. Koláče z dolního Chodska, takzvané dolské, jsou potřené tvarohovou nádivkou po celé ploše a potom ozdobené pomocí zdobicích sáčků makovou a povidlovou nádivkou.  Domažlické koláče se zdobí pomocí hvězdicových trubiček v pruzích, mezi makovou a povidlovou náplní je vždy tvaroh.


    9) Frgály
    1. Kynuté koláče, kde je náplně až dvakrát víc než těsta, jsou chloubou Valašska. Mezi nejoblíbenější patří frgály s hruškami, tvarohem, povidly nebo mákem. Ochutnejte je třeba v Restauraci & Café Lanterna ve Velkých Karlovicích. Nebo si je sami připravte podle našeho receptu ZDE.


    1. 10) Štramberské uši
    2. Jemné medové cukroví, které se téměř rozplývá na jazyku. Toto pečivo zatočené do tvaru lidských uší se vyrábí podle tradičního receptu bezmála 800 let. Do charakteristických kornoutů se tvaruje až po vytažení z pece. Uši se často vylepšují čokoládou, oříšky, kokosem či mandlemi.




    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.