Jemná rybí polévka s žemlovými noky

Jemná rybí polévka s žemlovými noky
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
30 min
Doba vaření
2 hod

Počet porcí

6 - 8

Ingredience

  • Polévka:
    1 kostra a hlava z kapra
    2 mrkve
    1 menší celer
    2 petržele
    1 cibule
    3 stroužky česneku 1 hrst petrželky kudrnky
    6 kuliček pepře
    6 kuliček nového koření
    4x bobkový list
    sůl
    máslo
     
    Suroviny na žemlové noky:
    6 plátků bílého toustového chleba
    hrst petrželky kudrnky
    sůl
    mletý pepř
    muškátový květ 100 ml smetany
    3 žloutky
    lžíce oleje
    hladká mouka na zahuštění
    Tuto rybí polévku kdysi ve stříbrných mísách podávali o svátcích šlechticům. Zhýčkané aristokratické jazýčky požadovaly to nejlepší, takže nejde o žádnou rychlovku, ale o důkladně uvařenou polévku, v níž se mísí chuť zeleniny, koření a ryby.

postup


  • 1. Rybí vývar - Kostru a hlavu z kapra, popřípadě odřezky z ryby, vložíme do studené vody s očištěnou zeleninou a kořením, mírně osolíme, přivedeme k varu, zmírníme a na mírném ohni vaříme 1−2 hodiny.

    2. Žemlové noky - Bílý toustový chléb bez kůrky nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy, přidáme nasekanou petrželku, sůl, pepř, muškátový květ, zakápneme smetanou a necháme prosáknout. Poté vmícháme 3 žloutky, trochu oleje, promícháme a podle potřeby zahustíme moukou. Těsto by mělo být lehce tužší (jako na knedlíky), aby se z něj daly odkrajovat noky nebo tvarovat knedlíčky. Vaříme 5 minut, pak ihned zchladíme – vložíme do vody s ledem (nočky se tak pěkně zatáhnou) a necháme okapat.
     
    3. Mlíčí a jikry uvaříme v osolené vodě nebo na sítku v rybím vývaru. Zeleninu nakrájíme na jemné nudličky. Jakmile je vývar hotový, scedíme jej přes husté síto a necháme zchladnout. V hrnci rozpustíme máslo, zasypeme moukou, zasmahneme a za stálého míchání zalijeme vývarem. Přivedeme k bodu varu, ochutíme muškátovým oříškem, solí, mletým pepřem a jedním stroužkem utřeného česneku, zalijeme smetanou, necháme přejít varem.
     
    4. Na talíř vkládáme porci zeleniny, noků, jiker a mlíčí a zalijeme horkou polévkou.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.