Couračka - polévka z kysaného zelí

Couračka - polévka z kysaného zelí
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut

Počet porcí

4

Ingredience

    • 200 g kysaného zelí
    • 4 středně velké brambory
    • 200 ml zakysané smetany
    • 100 ml mléka
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 30 g čerstvého másla
    • sůl
    • kmín
    cukr
    Pojmenování si vysloužila v dobách, kdy se podávala a jedla z jedné mísy. Zelí, nabrané na lžíci spolu s polévkou, po sobě zanechávalo nežádoucí couravou cestu od nádoby k ústům. Podávala-li se k večeři, vařily se k ní brambory ve větším množství zvlášť, aby po celodenní dřině pořádně zasytila. Tato polévka je regionální specialitou z Českého ráje.
     

postup

  • Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme. Kysané zelí překrájíme, přidáme k téměř měkkým bramborům a ještě chvíli povaříme. Na závěr polévku zalijeme zakysanou smetanou, kterou rozmícháme s trochou mléka a hladkou moukou. Podle chuti přisolíme, osladíme, případně okyselíme lákem ze zelí a už jen krátce povaříme. Povrch polévky poklademe vločkami másla

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.