Brčálka

Brčálka
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
30 minut

Počet porcí

4-6

Ingredience

    •  3/4 l masového vývaru
    • 2 lžíce másla
    • 2 lžíce hladké mouky/hrst šťovíkových listů
    • sůl
    • mletý pepř
    • muškátový květ
    • 100 ml smetany
    • 2 žemle, na kostičky nakrájené a opražené na suché pánvi
    Ve jméně polévky z Rokycanska se sice odráží zelená barva jedné z ingrediencí - lístků šťovíku, ale že by se vám kyselostí stahovala ústa, se bát nemusíte. Originální vývar je zjemněný lahodnou smetanou a jako křupavý návdavek v něm trůní opražené kostičky žemle. Brčálka je regionální specialita plzeňského kraje.

postup

  • Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání podléváme studeným vývarem. Dobře promícháme, asi 20 minut povaříme a potom přecedíme. Osolíme, okořeníme mletým pepřem a muškátovým květem, zalijeme smetanou a ještě chvilku povaříme. Na závěr přidáme omyté a nadrobno nakrájené šťovíkové listy. Polévku přivedeme k varu a dále již nevaříme.
    Podáváme s opraženou žemlí.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.