Jak dostat do dětí ovoce, tvaroh a další zdravé věci tak, aby ještě žadonily o přídavek? Naservírujte jim domácí nanuky.
K výrobě domácích nanuků budete potřebovat formičky (běžně dostupné v obchodech s domácími poztřebami) a mrazák. Zbytek je už na vaší kreativitě. Zmrazit se dá rozmixované čerstvé ovoce, výborné jsou nanuky se smetanou, použít lze i čerstvé krémové sýry,jogurt nebo tvaroh. Přečtěte si našich sedm tipů, jak si pohrát s výrobou domácích nanuků
1. Ovoce
Sáhněte po čemkoliv, co máte po ruce – například jahodách, broskvích, kiwi, ananasu, meruňkách, borůvkách... Ovoce, které má tendenci na vzduchu hnědnout, raději pokapejte citronovou nebo limetovou šťávou. Ovoce je vhodné před mražením rozmixovat, pokud chcete mít nanuk s kousky ovoce, měly by být opravdu malé nebo nakrájené na velmi tenké plátky.
2. Mléko a smetana
Nemusíte se omezovat jen na klasickou smetanu nebo kravské mléko. Do domácích nanuků je výborné například mandlové nebo kokosové mléko. Skvěle funguje i slazené kondenzované mléko.
3. Jogurty, tvaroh & čerstvé krémové sýry
Když k ovoci přimícháte bílý jogurt, našlehaný tvaroh nebo čerstvý krémový sýr, získáte plnohodnotnou svačinu. Kvůli chuti je vhodnější sáhnout po tučnějších verzích – tuk je totiž nositelem chuti. Tajný tip: řecký jogurt nebo ochucené tvarohy.
4. Čokoláda
Na čokoládový nanuk rozpusťte svoji oblíbenou čokoládu nad vodní lázní nebo v mikrovlnné troubě, přilijte do ní trochu smetany a směs spojte s jogurtovým nebo tvarohovým základem. Pokud chcete vytvořit čokoládovou krustu, rozpusťte čokoládu a nalijte ji na pečicí papír. Nanuky vyjměte z formiček a rychle je obalte v čokoládě. Můžete je posypat nasekanými oříšky a ještě na chvíli vrátit k zatuhnutí do mrazničky.
5. Doporučené kombinace
Při vymýšlení nanuků přemýšlejte, jaké chutě se k sobě hodí. Skvělý je například ananas a kokos, nebo kokos a limeta. Osvědčená kombinace jsou jahody (či borůvky) se smetanou. Broskve či meruňky si vychutnáte s tvarohem, káva bude skvělá se smetanou nebo vaječným likérem (ve verzi pro dospělé, samozřejmě).
6. Sladký život
K tomu, aby byl nanuk opravdu chutný, je potřeba aby byla výchozí směs dost sladká. Raději se vyhněte bílému cukru a nahraďte ho medem, javorovým sirupem, sirupem z agáve nebo použijte hodně sladké ovoce.
7. Jak je dostat ven?
Nanuky z formiček nejlíp dostanete, když je i s formičkou ponoříte na pár sekund do horké vody. Když vyklepnuté nanuky dáte do mrazicího sáčku, můžete je v mrazničce mít i několik měsíců, zatímco formičky budete mít kdykoliv k dispozici.