10 zajímavostí, které možná nevíte o rajčatech
10 zajímavostí, které možná nevíte o rajčatech
- Věděli jste, že rajčata jsou zdravější než jablka? A že Američané milují česká rajčata ze Stupic? A je rajče ovoce, nebo zelenina? Tady je 10 zajímavostí o rajčatech, které jste možná nevěděli.
1) V Česku jsou nejoblíbenější červená rajčata. Je to tím, že k nám rajčata přišla relativně nedávno a bylo to zrovna v době, kdy se za odpovídající rajče považovalo červené. Přitom původní rajčata ve Střední Americe byla malá a žlutá. S různými barvami rajčat pracuje například šéfkuchař Michal Göth v beskydské restauraci v hotelu Miura, která je certifikovanou restaurací Czech Specials.
2) Rajčata jsou zdravější než například jablka. Mají málo kalorií, tuků a žádný cholesterol. Jsou zdrojem vlákniny, minerálních látek, jako je draslík a sodík, a vitaminů skupiny A, B a C.
3) Čím starší odrůda, tím lepší chuť. Odrůdy z 19. století tak hravě strčí do kapsy většinu moderních. V anglicky mluvících zemích jsou tyto staré odrůdy známé jako „heirloom tomatoes“. V Americe mezi toto populární „dědictví“ patří například česká odrůda Stupice. Klasické odrůdy rajčat můžete ochutnat například v naší certifikované restauraci Piano Nobile v hotelu Chateau Mcely, která jsou mimo jiné i z vlastní zeleninové zahrádky, kde si pravidelně vybírá šéfkuchař Honza Štěrba.
Foto: archiv Chateau Mcely
4) Rajčata na větvičce nikdy nemohou uzrát najednou. Pokud takové vidíte v supermarketu, máte jednoznačný důkaz o tom, že rajčata byla utržena za zelena a barvu jim dodalo umělé osvětlení.
5) Rajčata obsahují antioxidant lykopen, který chrání před rakovinou. Nejvíc ho lidské tělo dokáže získat z tepelně upravených rajčat.
6) Šťavnaté plody pěstovali už Mayové a do Evropy je přivezli španělští mořeplavci. Rajčata jsou nejběžnější ingrediencí hlavně ve Středomoří, ale i české kuchyni má několik tradičních rajčatových jídel - rajskou omáčku, lečo, rajčatový salát s cibulkou...
7) Rajčata se nehodí ke skladování, po dozrání vydrží jen pár dnů. Mějte je v chladu, například ve sklepě; teplota by se měla pohybovat lehce nad 10 stupňů Celsia; v lednici je příliš chladno.
8) Před příchodem prvních mrazů, otrhejte všechny ještě nedozrálé plody. Když je uložíte v teplotě okolo 10-13°C, budou dozrávat až do Vánoc.
9) Dozrávání rajčat lze urychlit, když mezi ně rozmístíte zralá jablka. Uvolňují etylén a ten podporuje dozrávání.
10) Je rajče ovoce, nebo zelenina? Různě vědní obory na to mají rozdílné názory. Nejvyšší soud Spojených států ve sporu Nix vs. Hedden v roce 1893 rozhodl, že rajče je zelenina. Tento zdánlivě banální problém měl své ekonomické opodstatnění. Na ovoce se tehdy nevztahovala dovozní cla, kdežto na zeleninu ano. Naopak Evropský parlament ho v roce 2011 zařadil mezi ovoce. Lilek rajče, jak se správně nazývá rostlina, jejímž plodem je rajské jablko, a z tohoto pohledu je proto rajče ovocem.
Tipy na výtečné dobroty z rajčat najdete ZDE.
Kam dál:
Zahrádky vydávají úrodu zeleniny
Rajská omáčka s hovězím masem
Doba přípravy
- Doba přípravy
- -
- Doba vaření
- -
Počet porcí
-
Přihlásit k odběru newsletteru
Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.