Vepřový bůček s pražskou nádivkou, kapustou a bramborovými plackami

Vepřový bůček s pražskou nádivkou, kapustou a bramborovými plackami
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
120 minut

Počet porcí

8

Ingredience

    • vepřový bok s kostí (8 žeber)
    • 3 cibule
    • 80 g másla
    • 1 česnek
    • sůl
    • kmín
    nádivka
    • 40 g másla
    • 1 menší cibule
    • 200 g pražské šunky
    • 50 g mraženého hrášku
    • 4 vejce
    • sůl
    kapusta
    • půl hlávky kapusty
    • 50 g másla
    • 5 stroužků česneku
    • 2 hrsti škvarků
    bramborové placky
    • 800 g vařených oloupaných brambor
    • 200 g hrubé mouky
    • 2 vejce
    • sůl
    • sádlo nebo olej na smažení
    • Dozlatova upečený bůček s chutnou nádivkou zahřeje u srdce každého milovníka tradiční české kuchyně. Pravda, není to žádná dieta, ale jednou za čas si toto potěšení rádi dopřejeme. Tato úprava vepřového masa je regionální specialitou z Prahy.
       

postup

  • Do očištěného vepřového boku prokrojíme kapsu. Maso potřeme utřeným česnekem se solí a okmínujeme ho. Na másle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a šunku, vmícháme hrášek, vejce a osolíme. Směsí naplníme kapsu v mase. Cibuli nakrájíme na klínky a vyložíme jí dno pekáče, vložíme bůček, navrch položíme máslo. Pečeme cca 1 hodinu při 180 °C, pak otočíme a 1/2 hodiny dopékáme. Během pečení maso podléváme vodou. Kapustu nakrájíme na široké nudle, 2 - 3 minuty spaříme v osolené vodě, prudce zchladíme a necháme okapat. Na másle orestujeme plátky česneku, přimícháme škvarky, kapustu, podle chuti osolíme.
    bramborové placky
    Brambory nastrouháme, spolu s ostatními ingrediencemi vypracujeme tužší těsto. Z těsta vyválíme 1 cm vysokou placku (podsypáváme moukou), ze které hrnečkem vykrajujeme kolečka a na sádle je z obou stran opékáme dozlatova.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.