Kaše i šneci - postní jídla

Kaše i šneci - postní jídla

Send by e-mail
  • I když má většina z nás Vánoce spojené s přemírou jídla, nesmíme zapomínat, že jim předchází doba postní. Lze tak trochu podezírat církev, že tento její příkaz, jíst střídmě v předvánočním období, byl ryze praktický a pro věřící snadno splnitelný, protože se v tomto čase již stejně jedlo  pouze ze zásob. Proto u nás v době postní pravidelně přicházelo na stůl zelí v různých úpravách, ať už pečené či dušené, nebo jako hustá polévka, jedly se různé obilné kaše, pohankové i jáhlové nebo se trochu omastily vařené luštěniny. Samozřejmě nechyběly brambory ve všech podobách. Trochu překvapivým dávným postním jídlem ale byli šneci, které bychom spíše čekali na talířích bohatých francouzských labužníků.

    Šneci se v českých a moravských chalupách i měšťanských domech vařili v hovězí polévce, různě zapékali, smažili a dělali se z nich také různé nádivky. Nejběžnější úprava jsou šneci podávaní v ulitě zapečení s česnekovým máslem s přidáním různých bylinek. Ryze českou specialitou je však úprava „po pražsku“.



    Pokud se vám ale nechce vařit, vyrazte na šneky do restaurace. Například v Praze na Starém městě vám v restauraci U Supa nabídnou tucet šneků na český způsob zapečených v křenovo-bylinkovém másle, a v restauraci Ungelt ochutnáte klasickou úpravu po burgundsku. V nabídce beskydském hotelu Lanterna se zase objevili šneci pomalu tažení v bujonu s hráškovými kapkami, zázvorovou mrkví a jablky.

    Autor: Maria Horníková
     

Šneci po pražsku


postup

  • Šnečí maso jemně nasekejte, žemle nakrájejte na kostičky, přidejte smetanu, dva žloutky, polovinu rozpuštěného másla a dvě utřené sardelky. Vypracujte jemnou nádivku a přidejte sekanou petržel.  Druhou polovinu másla utřete s česnekem. Ulity šneků naplňte nádivkou a potřete máslem s česnekem a krátce zapečte.

Doba přípravy

Doba přípravy
-
Doba vaření
-

Počet porcí

-

Ingredience

  • 24 ks uvařených šneků,
    200 g másla,
    2 ks žloutky,
    3 ks žemle,
    2 ks sardelek,
    1 dl smetany,
    1 špetka bílého mletého pepře,
    1 špetka muškátového oříšku, 1 svazek petrželky,
    1 stroužek česneku, 1 špetka soli

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.