Kaldoun

Kaldoun
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
90 minut

Počet porcí

4

Ingredience

    • Drůbeží drůbky z kachny, krůty, nebo kuřete (krky, křídla, srdíčka, žaludky)
    • 80 g širokých nudlí
    • 100 g kořenové zeleniny
    • 2 lžíce másla
    • 1 malá cibule
    • 1 lžíce hladké mouky
    • mletý bílý pepř
    • muškátový oříšek
    • sůl
    • 1 vaječný žloutek
    • 65 ml mléka
    • čerstvá petrželka
    Kaldoun se říkalo drůbežím drobům v dobách proslulé české kuchařky M. D. Rettigové. Hustá zadělávaná polévka patřila k sváteční tabuli, při níž se servíroval „zbytek“ dotyčného opeřence. Kaldoun se v některých krajích servíruje s žemlovými nebo játrovými knedlíčky, tento recept je ze  Šumavy, a tam se do něho dávají široké nudle.
     

postup

  • Drůbky řádně očistíme, opláchneme. Vložíme do hrnce s osolenou vodou a krátce povaříme. Vzniklou tmavou pěnu odstraníme, přidáme kořenovou zeleninu a vaříme doměkka. V kastrolu na másle zlehka osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme přecezeným vývarem, jíšku dobře rozmícháme, okořeníme a povaříme. Poté přidáme drůbeží maso zbavené kostí a zeleninu zbylou z přecezeného vývaru. Vložíme předem uvařené široké nudle. Nakonec vlijeme žloutek rozmíchaný v mléce a krátce povaříme. Porce polévky ozdobíme najemno nasekanou petrželkou.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.