Hrášková polévka

Hrášková polévka
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut

Počet porcí

4-6

Ingredience


    • 500 g zeleného hrášku
    • 1 l zeleninového vývaru
    • 1 středně velká cibule
    • 50 g másla
    • kousek anglické slaniny nebo jiné uzeniny
    • 100 g zakysané smetany
    • sůl, pepř
    Polévka z mladého hrášku se vařívala v létě, kdy má mladý hrášek sezonu. kdo si chce na ní pochutnat i v jiném ročním období, musí sáhnou k hrášku mraženému.

postup

  • Hrášek vyloupeme z lusků, lusky opláchneme, zalijeme je vodou a uvaříme z nich zeleninový vývar.V hrnci na rozpuštěném másle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli. Cibule musí být středně velká až velká. Polévka se ničím jiným, než hráškem a cibulí, nezahušťuje. Pro výraznější chuť polévky můžeme k cibuli přidat plátky anglické slaniny nebo jiné uzeniny. Uzeninu opečeme z obou stran a vyjmeme.Do základu přisypeme hrášek. Několik minut hrášek promícháváme na cibulce. Prohřátý hrášek zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme a necháme  krátce povařit. Po uvaření hrášku malou část odebereme a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Pokud chceme velmi jemnou polévku ještě ji přecedíme. Hráškový krém ochutíme zakysanou smetanou a popřípadě dosolíme a opepříme, a jako vložku přidáme předem odebraný vařený hrášek.Polévku můžeme podávat i s opečenými chlebovými krutony s česnekem.

     

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.