Perníčky

Perníčky
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
90 minut
Doba vaření
10 minut

Počet porcí

cca 40 kusů dle velikosti vykrajovátka

Ingredience

  • 230 g hladké mouky
    140 g medu
    60 g másla
    2 vejce
    2 lžičky perníkového koření
    2 lžičky kakaa
    3/4 lžičky prášku do pečiva
     
    V Čechách se pekly perníky již od středověku. Protože ale jejich výroba vyžadovala velký um a drahé koření, věnovali se výrobě pouze mistři perníkáři. Vánoční, ale i velikonoční perníčky, se v domácnostech začaly péct až koncem 18.století. Protože většinou potřebují uležet, musí se začít péct hned na začátku Adventu. Receptů na perníčky je velké množství, zkuste si s námi upéct tyto novodobé, které jsou ihned po upečení měkké. Je však nutné je uchovávat v uzavřené krabici, jinak oschnou a ztvrdnou.
     

postup

  • Med s máslem rozehřejte na mírném plameni, nejlépe je vložit misku do vodní lázně. Nechte chvilku vychladnout, máslo s medem by nemělo být horké, zároveň ale musí zůstat tekuté. Do mísy dejte mouku, přidejte perníkové koření, kakao, prášek do pečiva a promíchejte. Přidejte vejce, rozpuštěné máslo s medem a s pomocí vařečky nebo lžíce důkladně promíchejte. Těsto bude hodně lepit a bude řidší. Zakryjte fólií a dejte alespoň na 45 minut do lednice. Troubu rozehřejte na 170 °C.Těsto, které v lednici mezitím pěkně ztuhlo a přestalo lepit dejte na pomoučený vál a krátce ho znovu prohněťte a rozválejte na plát asi půl centimetru silný. Pokud se těsto lepí, podsypte vál více moukou. S pomocí vykrajovátek vykrojte jednotlivé perníčky, doporučujeme střední tvary, které opatrně přeneste na plech. Dejte do rozehřáté trouby a pečte cca 8 minut. Po upečení se perníčky pro lesk mohou potřít bílkem, mohou zdobit cukrovou polevou nebo čokoládou.
     

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.