Masopustem se označuje celé období hodování a veselí, tedy i tanečních zábav a zabijaček, jež začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a trvá až do začátku čtyřicetidenního půstu před Velikonocemi. Toto období vrcholí posledním čtvrtkem před
Popeleční středou, který je obvykle spojován se zabijačkou a následnou hostinou, a označuje se jako
Tučný čtvrtek. Traduje se, že v tento den má člověk co nejvíce jíst a pít, aby byl celý rok při síle.
Název
masopust, či také končiny, na Moravě pak fašank nebo ostatky, je často spojován především s posledními třemi dny před Popeleční středou. To se na vesnicích konají průvody masek, divadelní vystoupení, hoduje se a vše vrcholí maškarní taneční zábavou označovanou šibřinky. Masopust se vedle všeobecného veselí nese ve znamení pochoutek. Tradičně na stole nesmí chybět
zabijačkové speciality a lahůdky – klobásky, jitrnice a jelita, škvarky, uzené maso, zabíjačková polévka, ovar či pečené
vepřové koleno. K masopustu patří neodmyslitelně také
koblihy, vdolky, skořicové šišky s rozinkami či takzvané
boží milosti, smažené sladké kousky z nekynutého těsta. Ty o Popeleční středě vystřídají tradiční postní pokrmy, často
čočka, krupice nebo
brambory.
Zažít neopakovatelnou atmosféru masopustního veselí můžete na vlastní kůži již tuto sobotu 7. února na
Lázeňském fašaňku v Hodoníně.
Masopustních oslav se ale v průběhu února koná napříč Českem celá řada. Jedenáctého února to bude například v Litoměřicích, 14. února v Zadní Třebáni, o týden později pak v Chebu. Vyrazte na výlet za zábavou a dobrým jídlem! Na začátku února si můžete pochutnat na zabíjačkových specialitách například v restauraci
Hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou nebo v
Mlynářské restauraci Bukovanského mlýnu u Kyjova.