Na Tučný čtvrtek neboli Tučňák se přejezte masem!
Na Tučný čtvrtek neboli Tučňák se přejezte masem!
- Tento a nadcházející týden vrcholí masopust – svátek veselí a dobrého jídla. Startuje Tučným čtvrtkem, kdy byste si měli dát koblihy, tučné maso a zapít to pivem nebo kořalkou!
Finále masopustního období plného zabijaček přichází na Tučný čtvrtek a vrcholí masopustním úterým. Letos vychází tzv. „Tučňák“ na 4. února. „Od 18. století se na vesnicích rozšířil zvyk masopustních zabijaček, takže se typickým tučnočtvrtečním jídlem stalo vepřo-knedlo-zelo, jitrnice, jelita, prejt a další zabijačkové dobroty. Se začátkem 19. století se pak zvyk pojídat vepřo-knedlo dostal i do měst a k tomu se přidala obliba pečené husy . Všechno se samozřejmě důkladně zapíjelo pivem, které se prokládalo kořalkou,“ píše se na blogu www.jidloaradost.cz .
Tradici Tučného čtvrtku vrací na výsluní například restaurace Lokál . „Ve všech Lokálech na Tučný čtvrtek nandáme hostům dvojnásobně velké porce masa a nalijeme dvojité kořalky za běžnou cenu,“ vysvětluje Jana Křivánková z Lokálu.
Na Tučný čtvrtek navazují další dny masopustního veselí. Typickými masopustními pokrmy jsou koblihy a další smažené sladké pochoutky – například boží milosti, vejce, chleba se sádlem, uzené a také pivo a pálenky.
Grandiózní svátky obžerství měly připravit křesťany na 40 dnů trvající půst, který začíná Popeleční středou a končí Velikonocemi. Odráží přírodní koloběh – pašíci v chlívcích jsou vykrmeni, proto nastal čas je zabít a s ohledem na nadcházející zbytek zimy začít šetřit uskladněnými surovinami z loňské úrody, než se na polích a v zahradách objeví nové.
Doba přípravy
- Doba přípravy
- -
- Doba vaření
- -
Počet porcí
-
Přihlásit k odběru newsletteru
Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.