Kam za černým pivem?

Kam za černým pivem?

Send by e-mail
  • Ačkoliv mezi českými pivy, které máte šanci běžně zakoupit v obchodech či ochutnat na čepu českých hospod, převažují spodně kvašená piva světlé barvy, bylo by chybou opomíjet i méně početnou skupinu piv polotmavých a tmavých. Tmavá piva, hovorově označovaná jako černá, jsou ve srovnání s ležáky plzeňského typu oblíbenými pro svou typickou hořkost, obvykle jemnější a mají sladší chuť. Připravují se z tmavých, případně barevných či karamelových sladů. I proto nepřekvapí, že některá po karamelu skutečně chutnají. Díky své jemnější chuti jsou často vyhledávána spíše ženami. Ale i pro pravověrné příznivce světlého piva je půllitr „černého“ příjemným zpestřením. Zvláště pokud jde o piva, která nenajdete jinde, než v místě jejich produkce. Mezi certifikovanými restauracemi Czech Specials je i řada minipivovarů rozesetých po celém Česku, které ve své nabídce tmavé pivo mají. Kromě výborné české kuchyně tak můžete ochutnat i výjimečné pivo. Například v  restauraci a penzionu Černý orel v Kroměříži můžete ochutnat kávově sladký tmavý ležák s harmonickou hořkostí. V plzeňském pivovaru Groll nabízejí čtrnáctistupňový tmavý speciál Kapr, který se stal vítězem mezi speciály v soutěži BeerFest 2014. V pivovaru Vítek z Prčice ve stejnojmenné obci můžete okusit tmavý ležák plné chuti s jemnou hořkostí. V pražském pivovaru a restauraci U Tří růží si můžete pochutnat na řadě jedinečných pivních speciálů, ale i tmavém ležáku vařeném z pěti druhů sladu.
     
    Pro všechny z vás, kteří propadli kouzlu turistiky a pěnivého moku je připravena zbrusu nová publikaci, která vás provede a blíže seznámí s českými pivovary a minipivovary – KAM za pivem v Čechách a na Moravě.

    Aby putování za pivem mělo ten správný říz, naleznete v této knížce celkem 244 pivovarů. Pivovary jsou přehledně seřazené podle krajů, u těch větších pak najdete bližší informace o prohlídkách, o pořádaných akcích a také o dalších zajímavostech, které v daném městě můžete navštívit. V každé kapitole jsou také informace o pivovarských muzeích, o návštěvnických centrech, pivních stezkách, festivalech a pivních slavnostech. V této knize jsou také uvedeny specializované obchody s pivem či pivotéky, a v Praze, Brně a v Plzni také výčet nejpověstnějších hospod a pivních barů.

    Kniha vychází 27.10. 2014.
    Nakladatelství: CPRESS (www.knihy.cpress.cz)
     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.