Po zimě tíhne každý k lehčím a zdravějším jídlům, zvláště, když se začíná na pultech i na zahradách objevovat první jarní zelenina. Do české jarní kuchyně již po staletí patří například kedlubna, kterou i Apicius ve své nejstarší kuchařské knize světa zařadil mezi zeleninou na nejpřednější místo.
Zadělávaná kedlubna, kedlubnové zelí i kedlubnová polévka nechyběla u nás na talíři měšťanů ani v jídelníčku prostého lidu. Kdo by ji chtěl ochutnat, může zavítat třeba do Mariánských Lázní, do restaurace
Villa Patriot, kde v úvodu lázeňské sezony budou nabízet
konfitovanou krkovičku s kedlubnovým zelím a bramborovými škubánky. Vyhledávanou jarní lahůdkou je samozřejmě i chřest,který má ale velmi krátkou sezonu, ta trvá dle počasí od dubna a končí na svátek svatého Jana, 24.6. Je proto nutné si ho co nejdříve a co nejvíce užít.
Chřest se zastřeným vejcem a holandskou omáčkou, pečené brambory se slaninou a chřestové rizoto s parmazánem můžete ochutnat po procházce v zámeckém parku v restauraci
Tarouca Parkhotelu Průhonice nebo si vyzkoušejte některý z našich receptů: