Jahody patří do knedlíků

Jahody patří do knedlíků

Send by e-mail
  • První písemná zmínka o ovocných knedlících pochází ze 17.století, mluví se o nich jako o sladkých koulích, jsou však zobrazeny i na mnohem starší fresce zvané Die Knödelesserin,  v Tyrolsku na hradě Hocheppan. Tehdy se ale připravovaly pouze smažené a byly plněné jenom švestkami. Vařené, tak jak je připravujeme dnes, se začaly objevovat na českých talířích až o 100 let později. 



    Kdo si ale myslí, že se po celých Čechách a Moravě vaří stejné ovocné knedlíky, velmi se mýlí. Co region, to jiné oblíbené těsto, stejně tak ovoce, a také se spolu s krajem mění to, čím se ovocné knedlíky posýpají a polévají. Těsto může být kynuté, bramborové, odpalované či tvarohové, posýpá se mákem, strouhankou, ořechy, tvarohem nebo perníkem, polévá se smetanou a samozřejmě nesmí chybět moučkový cukr a máslo.  
    Jakmile začnou zrát první jahody, což je právě teď, už se vaří knedlíky jahodové a vzápětí už trůní na talířích meruňkové. Vynikající náplní ve sladkých knedlících je i drobné letní ovoce, jako je angrešt, maliny a černý rybíz. V oblibě však určitě vedou knedlíky borůvkové.
    Červen však určitě patří jahodovým knedlíkům! Vyzkoušejte třeba jahodové knedlíky z tvarohového těsta:

    http://www.czechspecials.cz/recepty/hlavni-jidla/sladka-jidla/tvarohove-knedliky-s-jahodami 


     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.