Holubinky - často opomíjená ozdoba českých lesů
Holubinky - často opomíjená ozdoba českých lesů
Vydatné dešťové srážky posledních dní přinesly množství tolik potřebné vláhy, a tak se možná vášniví houbaři dočkají prvních „pořádných úlovků“. Ačkoliv voda z prudkých dešťů rychle odteče a podhoubí nedokáže zavlažit dostatečně, na místech, kde se vlhkost dokáže třeba díky travinám a mechu udržet, můžete najít nejen hřiby, ryzce, klouzky, ale také často opomíjené a lahodné holubinky.
I přesto, že většinu z více než sta druhů holubinek tvoří jedlé a chutí přímo lahodné houby, nepříliš zkušení houbaři je často z obavy o záměnu s nejedlými druhy nesbírají. Stačí přitom vědět, že jedlost a nejedlost holubinek je možné jednoduše určit přímo z chuti syrové houby. Pokud zanechává houba palčivou stopu na jazyku, jedlá není.
Holubinky jsou vynikající pochoutkou například na grilu. Stačí v oleji rozmíchat oblíbené koření či čerstvé bylinky a holubinky jím během pozvolného grilování potírat. Kořenit není radno příliš, to aby dozlatova ugrilované kloboučky neztratily svou půvabnou chuť a vůni.
Doba přípravy
- Doba přípravy
- -
- Doba vaření
- -
Počet porcí
-
Přihlásit k odběru newsletteru
Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.