Chřest tak trochu jinak

Chřest tak trochu jinak

Send by e-mail
  • Ze země již vykukují hlavičky jemné zeleninové lahůdky, chřestu. Lidstvo ho zná už přes 2500 let. Číňané a lékaři v Persii ho využívali jako léčivou rostlinu, hlavně Hippokrates velebil jeho zázračné účinky. První recept na pokrm z chřestu však pochází z pera Apicia, někdy z doby kolem Kristova narození. Chřest se stal zeleninou králů – počínaje francouzským králem Františkem I. až po Ludvíka XIV., krále Slunce, který ho od svých zahradníků vyžadoval denně. Pěstování chřestu se rozšířilo do celé Evropy kolem roku 1750, velkopěstiteli byli Holanďané, Francouzi, Němci ale také Češi. Nejznámější byl chřest z okolí města Ivančice na Moravě. Až do 50. let minulého století byl ivančický chřest považován za nejlepší v Evropě a byl stejně známý jako plzeňské pivo. Ivančický chřest byl dodáván i na vídeňský císařský dvůr.



    Chřest se v Čechách nejen pěstoval, ale i připravoval na různé, netradiční  způsoby. Vařený chřest zná každý, ale ochutnali jste někdy smažený chřest?

    Suroviny 4 porce:
    500 g chřestu
    2/3 vody na uvaření
    1/3 bílého vína
    sůl
    2 vejce
    10 dkg mouky
    10 dkg strouhanky
    olej

    Čistý a ve slané vodě s vínem uvařený chřest důkladně scedíme. Obalíme v mouce, vajíčku a strouhance a smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovou kaší a přepuštěným máslem nebo s listy salátu.

    Tento a další recepty najdete na: http://www.czechspecials.cz/recepty

     

     
     

postup

Doba přípravy

Doba přípravy
-
Doba vaření
-

Počet porcí

-

Ingredience

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.