Česká restaurace zvítězila

Česká restaurace zvítězila

Send by e-mail
  • Expo Brusel 58

    Když 140 budoucích pracovníků restaurace Praha v československém pavilonu na Expo 58, vystupovalo v březnu 1958 v Bruselu z letadla, určitě netušilo, jaký úspěch bude mít jejich sedmiměsíční tvrdá práce.



    Bylo třináct let po válce a již desátým rokem bylo komunistické Československo izolováno od většiny dění ve světě, včetně novinek z oblasti gastronomie. Přesto stáli před českou restaurací na světové výstavě v Bruselu frontu natěšení hosté, kteří se sem i několikrát vraceli.

    Pod vedením známého šéfkuchaře Floriana Zimmermanna, který v Praze šéfoval restauracím hotelu Alcron, vařili čeští kuchaři až 1000 jídel denně a čeští číšníci zase předváděli užaslým hostům složitý servis. Jídla překládali ze stříbra, flambovali i většinu dohotovovali před hosty.



    Restaurace Praha měla dvě podlaží. V přízemí byla restaurace plzeňského typu a terasa s barem, celková kapacita byla 154 míst. Zde se podávala česká a slovenská jídla převážně formou menu za jednotnou cenu.  Host si mohl vybrat z několika druhů předkrmů, polévek, hlavního jídla a moučníků. Na jídelním lístku, který měl v nabídce až 200 jídel, bylo z čeho vybírat, nejvíce byly oblíbené tzv. speciality dne.

    V prvním patře byla výběrová restaurace „de Luxe“.  Bylo zde dvacet stolů a 81 míst. V přilehlém salonku bylo ještě dalších 16 míst, ten využívalo i vedení Expa pro akce pro své významné hosty. V této restauraci se podávala jídla „a la carte“, a obsluhovalo se tzv. složitým servisem, zásadně na stříbře, vše bylo dohotovováno na lihových ohřívačích před hostem.

    Tahákem byly nejen klasické české speciality, jako svíčková na smetaně, pečená husa se zelím a knedlíkem nebo zvěřina, ale i různé flambované špízy a jídla v papilotě, stejně jako česká sladká jídla. Doslova „na dračku“ šly na terase a u baru párky s českým chlebem, který pekla dle českých receptur jedna bruselská pekárna a samozřejmě nesmíme zapomenout na české pivo. 



    Na Expu 58 mělo svoji národní restauraci 26 států, ale hlavní cenu Grand Prix za nejlepší gastronomii získala právě ta naše. Byl to úspěch nečekaný, ale určitě zasloužený.

    Text: Maria Horníková
    Fota: archiv M. Horníkové, archiv M. Ballíka
     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.