Česká restaurace zvítězila
Česká restaurace zvítězila
- Expo Brusel 58
Když 140 budoucích pracovníků restaurace Praha v československém pavilonu na Expo 58, vystupovalo v březnu 1958 v Bruselu z letadla, určitě netušilo, jaký úspěch bude mít jejich sedmiměsíční tvrdá práce.
![](/newsletter-files/vydani-4/2_expo_58_logo.aspx?width=136&height=150)
Bylo třináct let po válce a již desátým rokem bylo komunistické Československo izolováno od většiny dění ve světě, včetně novinek z oblasti gastronomie. Přesto stáli před českou restaurací na světové výstavě v Bruselu frontu natěšení hosté, kteří se sem i několikrát vraceli.
Pod vedením známého šéfkuchaře Floriana Zimmermanna, který v Praze šéfoval restauracím hotelu Alcron, vařili čeští kuchaři až 1000 jídel denně a čeští číšníci zase předváděli užaslým hostům složitý servis. Jídla překládali ze stříbra, flambovali i většinu dohotovovali před hosty.
![](/newsletter-files/vydani-4/3_bar_v_cs_pavilonu.aspx?width=193&height=150)
Restaurace Praha měla dvě podlaží. V přízemí byla restaurace plzeňského typu a terasa s barem, celková kapacita byla 154 míst. Zde se podávala česká a slovenská jídla převážně formou menu za jednotnou cenu. Host si mohl vybrat z několika druhů předkrmů, polévek, hlavního jídla a moučníků. Na jídelním lístku, který měl v nabídce až 200 jídel, bylo z čeho vybírat, nejvíce byly oblíbené tzv. speciality dne.
V prvním patře byla výběrová restaurace „de Luxe“. Bylo zde dvacet stolů a 81 míst. V přilehlém salonku bylo ještě dalších 16 míst, ten využívalo i vedení Expa pro akce pro své významné hosty. V této restauraci se podávala jídla „a la carte“, a obsluhovalo se tzv. složitým servisem, zásadně na stříbře, vše bylo dohotovováno na lihových ohřívačích před hostem.
Tahákem byly nejen klasické české speciality, jako svíčková na smetaně, pečená husa se zelím a knedlíkem nebo zvěřina, ale i různé flambované špízy a jídla v papilotě, stejně jako česká sladká jídla. Doslova „na dračku“ šly na terase a u baru párky s českým chlebem, který pekla dle českých receptur jedna bruselská pekárna a samozřejmě nesmíme zapomenout na české pivo.
![](/newsletter-files/vydani-4/4_red_hribek_s_cenou.aspx?width=163&height=150)
![](/newsletter-files/vydani-4/5_restaurace_expo_58_dnes-(1).aspx?width=224&height=150)
Na Expu 58 mělo svoji národní restauraci 26 států, ale hlavní cenu Grand Prix za nejlepší gastronomii získala právě ta naše. Byl to úspěch nečekaný, ale určitě zasloužený.
Text: Maria Horníková
Fota: archiv M. Horníkové, archiv M. Ballíka
Doba přípravy
- Doba přípravy
- -
- Doba vaření
- -
Počet porcí
-
Přihlásit k odběru newsletteru
Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.