Tradice českých zákusků

Tradice českých zákusků

Send by e-mail
  • Co si představíte, když se řekne větrník, laskonka, rakvička, indiánek nebo kremrole? Sladkou tečku za nedělním obědem u babičky kdysi před lety? Nebo posezení s kamarádkami ze čtvrté třídy v cukrárně vedle školy? Pro mnohé z nás jsou tradiční české zákusky, dnes zastíněné mrkvovými dorty a tartaletkami, chutí toho lepšího z minulých časů. Na rozdíl od běžného jídla v restauraci se průměrný zákusek před dvaceti lety vyznačoval dobrou kvalitou, zpravidla lepší, než jakou dostaneme v obyčejné cukrárně dnes. Naštěstí ale české cukrářství prožívá renesanci a při troše snahy se milovník českých zákusků dopátrá kousků, které obsahují pravou šlehačku a poctivé ingredience podle původních receptur. 



    Tajemná rakvička
    A kde se tradiční české dobroty vlastně vzaly? Například rakvička, zákusek s podivně morbidním názvem, má neznámý původ. Podobně je tomu s punčovým řezem, piškotovým dezertem, který za svou výrazně růžovou barvu vděčí potravinářskému barvivu breton. Trochu více víme o indiánku. Pod názvem Indianer se počátkem devatenáctého století ve Vídni proslavil zákusek, podávaný po divadelních vystoupeních jistého indického mága. Na rozdíl od toho českého však obsahoval šlehačku, nikoliv nadýchaný sníh. 



    Inspirace Francií
    O kremroli a větrníku víme téměř s jistotou, že jsou francouzského původu. Kremrole jsou patrně příbuzné francouzských cornets, což jsou kornouty plněné šlehačkou. Větrníky se podobají dezertu profiteroles, kuličkám z odpalovaného těsta. Česká varianta je ale bohatší o karamelovou šlehačku a fondánovou polevu. Karamel se často využívá také v máslovém krému, kterým se plní laskonky. Ani ty nezapřou příbuznost s francouzskou cukrářskou školou – těsto na laskonky má velmi podobné složení jako jejich menší a barevnější příbuzné, slavné makronky. A přestože právě makronky se těší velké oblibě, možná budete souhlasit, že poctivé laskonce nemůžou konkurovat. 

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.