Advent provoněný vanilkou

Advent provoněný vanilkou

Send by e-mail
  • V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři.  Některé přebornice pečou i více než dvacet druhů! Jaké druhy se nejčastěji objevují na mísách?

    Babiččino linecké cukroví



    Každá rodina má nějaký svůj nejoblíbenější druh pečiva, ale buďte si jisti, že pokud by se dělal žebříček oblíbenosti, na prvním místě by to byly určitě vanilkové rohlíčky. Recept se předává z matky na dceru, a nejen recept, i různé rady, co dělat, aby se těsto při tvarování malých rohlíčků nedrolilo, aby po upečení rohlíčky držely tvar a vanilkový cukr doopravdy předal veškerou svoji vůni a chuť.

    Vanilkové rohlíčky


    Kromě perníčků, které musí do Vánoc tak změknout, abyste si nevylámali zuby, se pečou i medvědí pracny, jméno dostaly podle tvaru formiček, ve kterých se pečou. Tam je zase důležité koření, kterým se těsto ochucuje. Některá hospodyně dává jen skořici, druhá přidává mletý hřebíček či zázvor. U nepečeného cukroví zase vedou vosí hnízda nebo také včelí úlky. Z mletých ořechů, cukru a bílku se udělá těsto, které se natlačí do formičky, prstem se udělá důlek, který se naplní lahodným krémem a vše se zaklopí piškotem. My vám dnes dáme recept na vánoční sušenky s příběhem.

    Perníčky


    První československý prezident T.G.Masaryk, byl znám svojí střídmostí v jídle. Velmi miloval prostá vesnická jídla a nechával je zařadit i na menu pro významné osoby. Na Vánoce však rád hřešil tím, že si pochutnával na vánočním cukroví, ale vyžadoval, aby na míse s pečivem byl také jeden určitý druh. Na jeho žádost se proto každé Vánoce pekly speciální sušenky s kousky ořechů, které dělávala jeho maminka. Zkuste je letos upéct i vy, jsou jednoduché a jejich příprava je velmi rychlá. 

    Masarykovy vánoční sušenky


    Autor: Maria Horníková

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.