Dávní šéfkuchaři měli určitě větší smysl pro okázalost a dokázali dělat velká gesta. Svým slavným hostům, idolům, věnovali tu pudink, tu zajímavý dezert. Nejvíce takových lahůdek však věnovali ženám.
Rádi tyto dezerty připravujeme i jíme, mnohdy však o těch, které inspirovaly kuchaře, nic moc nevíme. Je tu období, kdy zrají broskve a více konzumujeme zmrzlinu. To vše obsahuje slavný pohár Broskev Melba, který stvořil věhlasný francouzský šéfkuchař Aguste Escoffier pro ženu, kterou obdivoval.
![](/getmedia/f862fa52-5183-4711-ba84-8d67344ef9d9/2_broskev_melba_nellie_melba.jpg.aspx?width=86&height=150)
Kdo vlastně byla ona Melba? Byla to žena, která koncem 19. století slavila velké úspěchy jako operní pěvkyně. S občanským jménem Helen Porter Armstrong nebyla spokojena, proto si říkala Nelie Melba, Po svém rodném městě Melbourne. V roce 1891-2 hostovala v londýnské opeře, kde v té době byl slavný Auguste Escoffier šéfkuchařem hotelu Savoy. Ten božskou Nelie zbožňoval a svůj obdiv jí dokázal tím, že pro ni vytvořil dezert, který po ní pojmenoval. Peaches Melba se poprvé servírovala po premiéře Lohengrina, a dle dobového tisku dezert z bílé broskve, pošírované ve vanilkovém sirupu, posazené na vanilkové zmrzlině a polité pyré z čerstvých malin, divu naprosto uchvátil. Nutno dodat, že pravá Broskev Melba musí být z čerstvých, nejlépe bílých broskví, v sirupu s vanilkou, zmrzlina musí být klasická, míchaná ze smetany a ochucená pravou vanilkou.