Snídaně na Štědrý den - to je přece vánočka!
Snídaně na Štědrý den - to je přece vánočka!
- Vánočka
Umíte si představit lepší štědrodenní snídani, než vánočku s kakaem? Vylepšit by to mohla leda vlastnoručně upečená vánočka, proto jsme pro vás připravili recept.
60 g droždí
100–130 ml plnotučného mléka
300 g hladké mouky + na poprášení
200 g polohrubé mouky
150 g másla, změklého
120 g krupicového cukru
větší špetka soli
5 žloutků
nastrouhaná kůra z 1 citronu
1 lžíce citronové šťávy
dřeň z vanilkového lusku
100 g směsi rozinek, oříšků, mandlí předem namočených v rumu
vejce na potření a plátky mandlí na posypání vánočky
Droždí zalijte trochou mléka, přidejte lžičku cukru, lžíci mouky a nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
Máslo prošlehejte se zbylým cukrem, žloutky, solí, citronovou kůrou i šťávou a vanilkou. Poté přilijte vlažné mléko a opět prošlehejte. Žloutkovou směs vlijte do prosáté mouky a přidejte vzešlý kvásek. Těsto propracovávejte alespoň 10 minut dohladka. V průběhu hnětení můžete těsto lehce zaprášit moukou. Pak ho nechte aspoň hodinu kynout přikryté utěrkou na dvojnásobný objem.
Do vykynutého těsta přidejte směs rozinek a oříšků, propracujte, rozválejte ho a rozdělte na devět stejných dílů. Z těch vyválejte stejně silné prameny.
Vánočku začněte plést rovnou na připraveném plechu vždy od středu – bude pěkně souměrná. Spodní patro upleťte ze čtyř pramenů (video návod najdete třeba tady).
Podélně uprostřed upleteného copu udělejte mělkou rýhu a do ní posaďte cop upletený z dalších tří pramenů. Poslední patro upleťte ze dvou pramenů, položte jej na druhé patro a konce zahněte pod vánočku.
Vánočku nechte na plechu 15–20 minut znovu nakynout. Potřete ji rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlovými plátky namočenými ve vodě. Do vánočky zapíchněte několik špejlí, aby se jednotlivá patra ‚nerozjela‘. Prvních 10 minut pečte v troubě rozehřáté na 200 °C lehce dozlatova, poté snižte teplotu na 160 °C, vánočku přikryjte namočeným pečicím papírem nebo alobalem a pečte ještě asi 45 minut.
Doba přípravy
- Doba přípravy
- -
- Doba vaření
- -
Počet porcí
-
Přihlásit k odběru newsletteru
Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.