Sezona českého chřestu, krále jarní zeleniny, je v plném proudu! Tato delikatesní zelenina, která svou jemnou a okouzlující chutí dokáže vaše gastronomické výtvory pozdvihnout do nebeských výšin, je velice zdravá. Již od antiky se užívá jako přírodní afrodiziakum.
Světová chuť i kvalita
Pěstování chřestu má v Česku dlouholetou tradici a málokdo ví, že český chřest je ve světě vyhlášený pro svou vysokou kvalitu. I v Česku si k této královské zelenině nachází v posledních letech cestu stále více lidí. Sklízí se ve dvou formách – bílé a zelené. Oba s pěstují ze stejné odrůdy. Bílý chřest se pěstuje pod plachtami a sklízí se speciálními noži, jimiž se odřezává přímo pod zemí. U zelené varianty se výhonky nezakrývají, proto se v nich vytvoří chlorofyl, odtud jeho zelená barva.
![](/news-articles/chrest.aspx/)
Nic než čerstvost
Pokud si chcete na chřestu, domácky nazývaném špargl, skutečně pochutnat, je zcela zásadní, abyste jej kupovali čerstvý. Ideální je tedy nakoupit chřest přímo od farmářů v místě, kde se pěstuje, případně na trzích. Praktické tipy a rady, jak chřest vybírat i připravit, najdete na stránkách Český chřest. Podle našeho receptu si pak můžete připravit lahodný chřestový krém.
Oslavujte chřest
Patříte-li mezi milovníky „bílého zlata“, nenechte si ujít Slavnosti chřestu na jedné z největších chřestových farem v Česku v Ivančicích na Brněnsku. Slavnosti se uskuteční již tento víkend, od pátku 22. do neděle 24. května. Na stránkách festivalu mimo jiné najdete řadu chřestových video-receptů, které vám při jeho použití v kuchyni mohou posloužit jako skvělá inspirace.