Ovocné knedlíky – letní oběd i úžasný dezert

Ovocné knedlíky – letní oběd i úžasný dezert

Send by e-mail
  • Česká kuchyně nabízí nespočet druhů knedlíků, vyrobených z nejrůznějších surovin, mnoha typy mouky počínaje a bramborami konče. Úžasnou variantou tohoto národního pokrmu jsou knedlíky sladké, plněné nebo polévané ovocem. Přestože si někdy z českého „knedlíkaření“ děláme legraci, tenhle pokrm si dopřejeme rádi a navíc se my Češi a Moravané považujeme za jeho stvořitele. Ve skutečnosti ale není jasné, zda toto jídlo z vařeného těsta vzniklo u nás, v Německu nebo Rakousku. Sladké knedlíky, kterým se v různých částech naší země říká také kulivále, blbouni nebo obálky, připravují nejen u německy mluvících sousedů, ale také v Polsku. 

    Starý víc než 300 let
    Ať už slavný kulatý pokrm vznikl kdekoliv, má u nás opravdu silnou tradici. Zatímco v západní Evropě nikdy nenarazíte na sladké hlavní jídlo, v Čechách a na Moravě si dopřejeme knedlíky na sladko klidně k obědu. První psaný recept na ovocné knedlíky na našem území pochází ze 17. století. Tehdy se připravovaly smažením a byly plněné švestkami. Vařené se začaly objevovat až o něco později. Sypaly se tvarohem nebo mákem, v bohatších domech se polévaly máslem nebo smetanou. 

    Jak švestkový kulivál dobyl svět
    Tradičně se ovocné knedlíky objevovaly na stole od května až do podzimu. V pozdním jaru se knedlíky plnily rebarborou, pak přicházely na řadu jahody, třešně, meruňky, borůvky a nakonec švestky. Právě švestkové knedlíky si vysloužily asi největší věhlas. V jednom ze svých vtipných fejetonů jim vzdal hold Jan Neruda, který je považoval za své nejoblíbenější jídlo. A francouzský gurmán Edouard de Pomiane švestkové knedlíky dokonce zařadil mezi deset nejlepších jídel světa. Od té doby dobyly knedlíky – nejen švestkové – srdce nejednoho návštěvníka z ciziny. A vůbec nevadí, že sladká hlavní jídla se moc velké oblibě netěší. V mezinárodním labužnickém kontextu si našly své pevné místo coby originální teplý dezert.
     
    5 rad pro přípravu ovocných knedlíků
    •    V případě kynutých knedlíků je třeba prosít mouku, než ji použijeme do těsta. Knedlíky pak budou lehké a provzdušněné. 
    •    Nejlepší je vařit knedlíky v páře. Vyplatí se pořídit si pařáček s rukojetí, na kterém to jde snadno.
    •    Pokud knedlíky vaříte ve vodě, musí jí být dostatek. Sáhněte proto spíš po větším hrnci.
    •    Knedlíky se nesmí převařit, jinak se srazí. 
    •    Hotové knedlíky vyjmeme a na talíři propíchneme, aby z nich vyšla pára. 

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.