Grilování a marináda je v Česku téměř synonymum. Je ale marinování masa opravdu potřeba? Zapátrali jsme po tom.
Velmi zjednodušeně řečeno - marináda slouží ke zkřehčení a ochucení masa či ryb. Záleží tedy jen na vás, zda preferujete chuť masa, nebo spíš koření, bylinek a dalších ingrediencí. Obecně platí, že velmi kvalitní masa marinádu nepotřebují. „Maso pouze zlehka potřete olejem, opepřete a z obou stran ogrilujte. Na závěr ho pořádně osolte,“ doporučuje šéf řeznictví Naše maso Dalibor Křivánek. V případě hovězího masa radí sáhnout po steakových partiích, které prošly zráním, z vepřového masa doporučuje prorostlejší a tukem mramorované kousky. Pak k dokonalosti stačí rozpálené dřevěné uhlí, sůl a mlýnek s pepřem.
Omáčky k masu
Další chuťové rozměry můžete masu dodat až pomocí omáček, které k němu budete podávat. Velmi jednoduše ji vytvoříte například ze zakysané smetany a majonézy: smíchejte 100 ml tučné zakysané smetany se 100 ml majonézy, přidejte hrst najemno nasekané petrželky, hrst nasekaných kaparů a opepřete, případně osolte. Milovníci česneku mohou kapary nahradit dvěma prolisovanými stroužky česneku, vynikající je najemno nakrájená jarní cibulka nebo řeřicha.
Co když ale nestíháte zajít k osvědčenému řezníkovi a budete grilovat kuřecí, nebo kousky masa s nejasným původem a nejistou chutí? Naložte je aspoň hodinu před grilováním do marinády. Vždy by měla obsahovat něco kyselého, což zajistí křehkost - může to být víno, vinný či balzamikový ocet, citron, v případě kuřecího masa jogurt. Křehčící efekt má i včelí med. Dále do marinády vmíchejte olej a koření či bylinky. Výborně funguje rozmarýn, tymián, hořčice, česnek, drcený pepř, strouhaný zázvor nebo citronová kůra. Naopak zbytečné jsou různé kořenicí směsi s obsahem glutamátu, který přebije všechny jemné chuťové nuance.
Tipy na snadné a ověřené marinády
Vepřové maso: hořčice, med, šalvěj nebo rozmarýn a slunečnicový olej.
Kuřecí maso: jogurt, česnek, vaše oblíbené grilovací koření (pokud možno bez glutamátu) nebo citronová šťáva a kůra, olivový olej, česnek a petrželka.
Hovězí maso: červené víno, olivový olej, pepř, tymián.
Ryby: naplňte je plátky citronu, česneku a čerstvými bylinkami a důkladně pokapejte olivovým olejem.