Krásný, chutný a zdravý bažant

Krásný, chutný a zdravý bažant

Send by e-mail
  • Bažant je nejen nejchutnějším, ale i nejprodávanějším druhem pernaté zvěře v Evropě, byl zde ale uměle vysazen. Původně pochází z Asie, do Řecka byl dovezen v 5.století před naším letopočtem, do Itálie v 1.století n.l. A v Čechách o něm máme první písemnou zmínku až v roce 1330. Původně byl chován pouze v bažantnicích. V současné době je rozšířený po celém světě. Má velmi chutné maso s jemným aroma, které je v době lovecké sezóny vyhledávanou lahůdkou. Nejoceňovanější je jemné a šťavnaté maso z mladých bažantů, kteří dosáhli hmotnosti 700 – 1.300 g. U starších kusů je tužší, hrubší a sušší.



    Nejchutnějšími částmi bažanta jsou stehna a prsa, která se připravují nejčastěji pečená či dušená. Péci lze i bažanta vcelku, například na kořenové zelenině, červeném víně, s nádivkou a dobře ladí také s ovocem – např. s jablky, hruškami nebo brusinkami. Bažantí maso se při tepelné úpravě snadno vysuší, proto se doporučuje jej před přípravou prošpikovat nebo obalit plátky slaniny.

    Zdravé maso
    Světlé a hrubě vláknité bažantí maso obsahuje malý podíl tuku - asi jen 1%, cenné bílkoviny a větší množství vitamínů a nerostných látek než drůbeží maso.
     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.