Letní zelenina, která se díky své jemné chuti hodí prakticky do všeho. Užijte si ji na grilu, v zapékaných, dušených, smažených i sladkých jídlech!
Patří do stejné rodiny jako okurka a dýně či jejich sladký příbuzný meloun. Z americké tykve ji vyšlechtili Italové a ti ji také dali jméno. Italsky se totiž tykev řekně zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle zucchine a odsud pochází české označení cukína.
Zhruba 90% plodu tvoří voda; zbytek je plný vlákniny, která podporuje zdravé zažívání, vitaminů, antioxidantů a stopových prvků; nejvýznamnější je vitamin A, vitaminy skupiny B a vitamin E.
Sezona cuket trvá o července do října. Čím menší kousek, tím lepší, vybírat můžete mezi zelenými a žlutými plody. Malé pevné cuketky s neporušenou slupkou mají svěží chuť. Dají se jíst i zasyrova nakrájené na tenké plátky třeba v zeleninovém salátu. Při delší tepelné úpravě cuketa rozbředne, proto ji například do polévek nebo zeleninových jídel přihoďte až minutu před koncem varu, aby zůstala křupavá.
Jelikož má cuketa velmi jednou chuť a snadno přejímá chutě ostatních přísad, obvykle se doplňuje výrazným kořením a surovinami – například česnekem.
A jak si cuketu vychutnat?
Grilovaná
Okrojte špičky a nakrájejte cuketu podélně na plátky. Grilujte z obou stran. Ugrilovanou cuketu můžete naložit do směsi olivového oleje, česneku, bylinek a soli. Cuketa je také výborný doplněk do grilovaných špízů.
Polévka
Hodí se do klasické bramboračky a zeleninových polévek, můžete z ní také připravit krémovou polévku. Nakrájejte kilo cuket na kostičky, osmahněte je na másle, osolte a zalijte 750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru. Přidejte snítku bazalky, 2 prolisované stroužky česneku, chvíli povařte a rozmixujte. Přilijte kelímek smetany ke šlehání, prohřejte a podávejte s krutony z bílého pečiva a ozdobené bazalkou.
Studený předkrm
Do mísy nastrouhejte kůru z jednoho citron a vymačkejte šťávu. Přidejte 1 nasekanou chilli papričku, rozmačkaný stroužek česneku, 100 ml olivového oleje a sůl a pepř. Cuketu nakrájejte na tenká kolečka, a poté je obalte v marinádě. Marinovanou cuketu rozložte na talíř a ozdobte řeřichou a bazalkou.
Bramborák
Nastrouhejte 250 g brambory a 250 g cukety. Smíchejte v míse s 5 lžícemi ovesných vloček a nechte asi půl hodiny stát, aby vločky nasákly. Pak smíchejte s 1 vejcem, 2 lžícemi hladké mouky, 2 stroužky prolisovaného česneku, solí, pepřem a hrstkou majoránky. Rozehřejte pánev, do ní dejte trochu tuku a na ni po lžíci až dvou dávejte těsto a tvarujte z něj placičky. Počet bramboráků přizpůsobte velikosti pánve tak, aby pokrývaly co největší plochu, ale nedotýkaly se. Opečte je z obou stran dozlatova.