Jak poznat dobře načepované pivo
Jak poznat dobře načepované pivo
- Pivovar pivo vaří, výčepní ho dělá. Taková je hospodská pravda. Jak tedy poznat dobře načepované pivo a šikovného výčepního?
Dobrý výčepní má kolem pípy má perfektně uklizeno, zná své štamgasty a umí pivo načepovat různými styly. Tvrdí to Lukáš Svoboda, mistr výčepní restaurací Lokál. „Základem je mokrá, studená a perfektně opláchnutá sklenice,“ popisuje. Dál už je to o šikovnosti výčepního a přání hosta. A jak se podle něj pozná špatně načepované pivo?
1. Bublinky na skle. Pokud běhají po skle provazy bublinek, může za to špatně umytá sklenice. Pěna by navíc měla na vnitřní straně sklenice zanechávat zasychající mapy připomínající krajku. Pokud to nedělá, sklenice je mastná.
2. Padající pěna. Když pěna do pár minut spadne, něco je špatně. Buď je na vině neumytá sklenice, nebo je chyba v teplotě. Sklo musí mít stejnou teplotu jako pivo, kolem 7 °C.
3. Bublinky v pěně. Pěna by měla být hustá a krémová. Když se rozpadá a jsou v ní velké bubliny, pivo je špatně načepované.
4. Špatný poměr piva a pěny. Naučte se rozdíly mezi jednotlivými styly. Jiný poměr je u šnytu, jiný u hladinky.
5. Podmírák. Pivo by mělo dojít do několika minut, ale nikdy to nebude víc jak o centimetr. Pokud jste dostali míň, je to špatně.
Zaručeně dobře načepované ochutnáte na našich pivních trasách v Praze a v Plzni.
Kam dál:
Pivní stezka Praha
Pivní stezka Plzeň
Minipivovarů v Česku stále přibývá
Doba přípravy
- Doba přípravy
- -
- Doba vaření
- -
Počet porcí
-
Přihlásit k odběru newsletteru
Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.