Čarodějná pochoutka

Čarodějná pochoutka

Send by e-mail
  • I když letošní Čarodějnice proběhnou možná pouze v rodinném kruhu, určitě při nich nebude chybět oblíbené opékání špekáčků. Víte, že špekáček je naše česká specialita a vyrábí se u nás skoro 130 let? Dříve byla oblíbená jiná uzenina, a to vuřt. Celonárodního i světového ohlasu se dostalo špekáčkům až v roce 1891, jejich premiéra byla na Zemské jubilejní výstavě v Praze. Zde byla postavena uzenářská dílna, špekáčky, tehdy ještě nazývané uzenky, byly na místě uzeny a ještě teplé prodávány s křenem a slaným rohlíkem. O výjimečné jakosti českých špekáčků vyráběných v období První republiky svědčí skladba surovin, obsahoval 50 procent hovězího zadní masa z mladých kusů, 20 procent vepřového výřezu a výjimečnou ingrediencí bylo 30 procent na kostičky nakrájeného špeku.



    Správně opékat špekáčky je ale věda. Napřed se musí z obou stran naříznout do kříže, a to asi do 1/3 své délky, pak by se měl špekáček pořádně prohřát, proto ho zezačátku opékáme ve větší vzdálenosti od plamenů. Až když začne pouštět šťávu a začne se "potit", dáme jej nad oheň ve vzdálenosti přibližně 10 cm a za stálého otáčení dopečeme do zlatova. Ke špekáčkům se přikusuje čerstvý chléb a samozřejmě nesmí chybět hořčice a zapít se musí dobrým pivem!

    Pokud máte radši špekáček za studena, nebo vám nějaké z opékání zbydou, vyzkoušejte vynikající salát ze špekáčků: http://www.czechspecials.cz/recepty/predkrmy/salat-ze-spekacku

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.