Apetit Festival Plzeň si nenechalo ujít přes 20 tisíc návštěvníků. Ani déšť a nízké teploty nezabránily gurmánům ze širokého okolí v návštěvě a ochutnání skutečných specialit. Stejně jako v minulých letech zde ani letos nechyběla pravá elita mezi kuchaři – Zdeněk Pohlreich, Roman Paulus či Dalibor Navrátil.
Food Cup Czech Specials podruhé
Průběžné kolo Food Cupu Czech Specials se uskutečnilo v sobotu 17.5. Projekt a certifikované restaurace byly představeny skrze FOODblogerku roku 2013, Veroniku KOKO Kokešovou. Druhého regionálního kola se zúčastnily 3 restaurace, které měly za úkol připravit pro porotu i návštěvníky festivalu hlavní pokrm s využitím nosné regionální suroviny –
plzeňského piva. Každá z restaurací se s tímto úkolem vypořádala po svém. Ať už se jednalo o maso dušené na pivu či dezert v podobě jablek smažených v pivním těstě.
Odborná porota složená ze zástupců Asociace hotelů a restaurací, Asociace kuchařů a cukrářů a CzechTourism hodnotila vzhled předkládaného pokrmu, nápaditost, práci s regionální surovinou a samozřejmě chuť. Vítězný pokrm připravil
Švejk restaurant U Pětatřicátníků a je tedy druhou restaurací, která postupuje do finále Food Cupu Czech Specials. To se uskuteční v záři v rámci Mezinárodního dne kuchařů v Praze.
Pořadí hodnocení odborné poroty:
1) Švejk restaurant U Pětatřicátníků
Soutěžní pokrm: Glazírovaný vepřový bok a panenská svíčková připravená metodou sous-vide, sladký cibulový konfit, bramborová buchta.
2) Restaurace U Salzmannů
Soutěžní pokrm: Loupaná plec pomalu dušená s pivním speciálem Master 18, květákové pyré, chlupatý knedlík a restovaná křehká zelenina
3) Restaurace Stará Sladovna
Soutěžní pokrm: Horká jabluka v pivním těstě smažená
Výše uvedené pokrmy měli možnost hodnotit také návštěvníci festivalu, kteří zvolili
Švejk restaurant U Pětatřicátníků. Absolutnímu vítězi tedy znovu gratulujeme.