Hlávkový salát

Hlávkový salát
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut

Počet porcí

4

Ingredience

  • Octová zálivka porce
    50 cl olivového oleje
    30 cl octa (8% lihový nebo vinný)
    1 pol. lžíce medu
    Sůl, čerstvě mletý pepř
    Smetanová zálivka
    100 ml zakysané smetany (může být i kefír, nebo jogurt)
    30 cl olivového oleje
    20 cl bílého vinného octa
    Sůl, bílý pepř
    1 malý stroužek česneku (nemusí být)
    Kopr, naťová cibulka dle chuti
     
    Moravská se škvarky
    100 g slaniny
    Octová zálivka viz výše
    Slaninu rozkrájíme na malé kostičky a vyškvaříme, přecedíme. Salát smícháme s octovou zálivkou, promícháme a posypeme ještě teplými škvarky.
     
     
     
     
     Hlávkový salát se objevuje v českých kuchařkách již od 15.století, většinou ale na teplo, dušený jako příloha. Již v 17.století se objevují recepty na salát se smetanovou nebo se sladkokyselou octovou zálivkou, tak, jak ho známe my. Dá se říct, že u nás máme i jednu unikátní specialitu, je jí moravská varianta, hlávkový salát s vyškvařenou slaninou. V posledních letech „obyčejný“ hlávkový salát skoro zmizel z jídelních lístků, a to je škoda. Zde jsou tři nejčastější úpravy:

postup

  •  

    Hlávku salátu rozebereme na jednotlivé listy, odkrojíme košťál, který bývá hořký. Důkladně listy omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat, popřípadě osušíme utěrkou. Velké listy natrháme rukou na menší kousky, malé necháme v celku. Těsně před podáváním, aby salát nezvadl, zalijeme zálivkou a jemně promícháme. .

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.