Ryba v aspiku

Ryba v aspiku
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
50
Doba vaření
10

Počet porcí

4-6

Ingredience

  • Suroviny

    400 g rybích filetů bez kostí ( měla jsem pstruha lososovitého )
     
    1 mrkev
     
    plátek celeru
     
    malá petržel
     
    1 cibule
     
    3 zrnka nového koření
     
    8 zrnek černého pepře
     
    2 bobkové listy
     
    ocet ( cca 3 lžíce )
     
    sůl
     
    citronová šťáva
     
    1 sáček sypké želatiny ( 20 g )
     
    sladkokyselá okurka
     
    hladkolistá petržel, pórek nebo červená cibule na ozdobu
    Ryba v aspiku je lahůdkovou záležitostí, byly doby, kdy nesměla chybět jako předkrm na vánočím i velikonočním stole. Výborný je v aspiku kapr, pstruh, candát nebo štika.

postup

    1. Do hrnce dáme 3/4 litru vody s kořením, přivedeme k varu, osolíme a přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a ocet. Vaříme 10 minut, opatrně vložíme rybí filety, stáhneme oheň a necháme povařit na velmi mírném ohni cca 8-10 minut, podle tloušťky filetů.
    2. Rybu opatrně vyjmeme a dáme po porcích do misek, nebo ji opatrně naskládáme do malého pekáčku. Vývar přecedíme, případně dochutíme solí a citronovou šťávou.
    3. Aspik připravíme podle návodu z želatiny a rybího vývaru.
    4. Vlažným aspikem zaléváme postupně rybí porce, vždy maximálně po 2 cm, a dáme vždy ztuhnout do chladu. Rovnoměrně doplňujeme kolečky uvařené mrkve a sladkokyselé okurky, kdo má rád může přidat i kolečka vařeného vejce. Ozdobíme petrželkou a necháme v chladu nejlépe 24 hodin úplně zatuhnout.
    5. Poté vyklopíme z misky, kterou jsme na chvíli ponořili do horké vody, v pekáčku nožem naznačíme jednotlivé porce a pomocí ploché špachtle opatrně servírujeme na talířky. Zdobíme petrželkou, jemně nakrájeným pórkem nebo červenou cibulí.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.