Vepřové ledvinky na slanině

Vepřové ledvinky na slanině
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
40 minut

Počet porcí

4-6 porcí

Ingredience

  • 1 kg vepřových ledvinek
    250 g cibule
    200 g slaniny
    100 g hladké mouky
    70 g vepřové sádlo (nebo olej)
    sůl, pepř, mletý kmín
     
    Restované ledvinky nesměly chybět v nabídce žádné pražské hospody.Podávaly se jako dopolední svačinka, tzv. "gáblík" jen s chlebem, nebo s rýží jako hlavní jídlo. Je to sice specialita poněkud pracnější, ale výsledek za trochu úsilí určitě stojí.

postup

  • Ledvinky podélně rozkrojíme a ostrým nožem vykrojíme bílý tuk a kanálky. Důkladně ledvinky vypereme, můžeme je i na 10 minut dát do misky s vodou. Pak je osušíme a nakrájíme na nudličky, osolíme je, okmínujeme a opepříme. Cibuli nakrájíme najemno a slaninu na menší kostičky. Na sádle orestujeme cibuli se slaninou do zlatova, přidáme ledvinky a společně orestujeme. Pokud ledvinky nepustí dostatečně šťávy, taj je malinko podlijeme vodou, přiklopíme a cca 20 minut dusíme do měkka. Pak odklopíme, vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, a znovu podlijeme. Dusíme ještě 10 minut, ochutnáme, přisolíme a okořeníme. Podáváme s chlebem, nebo s dušenou rýží.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.