Jidášky

Jidášky
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
60 minut
Doba vaření
15

Počet porcí

24 kusů

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
    70 g másla pokojové teploty*
    2 žloutky
    300 ml smetany na vaření
    80 g cukru krupice
    25 g droždí
    sůl
    špetka strouhaného muškátového květu
    kůra ze 1/4 citronu
    Na potření
    • 1 vejce
    • 2 lžíce medu
    • 1 lžíce másla
    2

    Tento kynutý moučník, potíraný medem, většinou ve tvaru oprátky nebo zatočeného provazu, na kterém se oběsil Jidáš, poté co zradil Krista, se podle tradice peče večer na Škaredou středu. Pověra totiž tvrdí, že ten, kdo ho sní za úsvitu na Zelený čtvrtek, bude po celý rok chráněn od lidské zrady, hadího uštknutí, a také včelího bodnutí. Pokud se vám tak brzo nechce vstávat, tak zcela postačí, když jidášky na Zelený čtvrtek posnídáte.

postup


  • Z droždí a lžičky cukru udělejte kašičku a zalijte 100 ml vlažné smetany, přimíchejte lžíci mouky a nechte vzejít kvásek.
    Všechny ostatní suroviny smíchejte, přilijte kvásek a promíchejte a zpracujte dohromady na nelepivé těsto. Potom hněťte aspoň 5-10 minut, až bude těsto hladké a pružné jako plastelína.
    Propracované těsto zformujte do koule, uložte do mísy, zakryjte folií a nechte zhruba hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu. Poté těsto vyklopte, prohněťte, vyžeňte z něj vzduch a rozdělte nejprve na čtvrtiny, poté na osminy a nakonec na 24 stejných dílků.
    Z každého dílu vyválejte velmi tenký váleček kolem 20-25 cm.  Stočte do uzlíků a klaďte na plech vyložený papírem na pečení – uvedený počet se vejde na 2 plechy.
    Smotané uzlíky potřete vejcem rozšlehaným s 2 lžícemi vody a nechte ještě 20 minut trochu vykynout. Troubu zatím předehřejte na 190 stupňů.
    Vykynuté uzlíky znovu potřete vejcem a vložte do trouby. Pečte 15 minut, až podstatně nabudou, zezlátnou a zpevní.
    Med ohřejte, až bude horký. Odstavte, vhoďte do něj máslo nakrájené na kostičky a míchejte, dokud se nerozpustí. Vzniklou hustou medovou omáčkou ihned po vyndání z trouby potírejte upečené jidášky. Jezte až zcela vychladlé jidášky.

     

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.