Smažený kapr s bramborovým salátem

Smažený kapr s bramborovým salátem
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
40 minut

Počet porcí

pro 4 osoby

Ingredience

  • 4 porce kapra po 150 g
    hladká mouka
    2 vejce
    2 lžíce mléka
    strouhanka
    tuk na smažení
    citron
    sůl
     
    Suroviny na bramborový salát:
    1 kg salátových brambor (typ A)
    4 mrkve
    1/4 kg celeru
    4 vejce
    sklenice sterilovaného nebo 200 g mraženého hrášku
    200 g šunky vcelku
    150 g kyselých okurek
    150–200 g majonézy
    sůl a pepř
    Zatímco nad houbovým kubou se mnohý ošklíbá, smaženého kapra s bramborovým salátem má na štědrovečerním stole naprostá většina českých domácností. Spolu se zdobením vánočního stromečku je to snad nejrozšířenější tradice – a přitom obě jsou poměrně mladé: Stejně jako ozdobené smrčky, i kapr se salátem se u nás objevily až v polovině 19. století.

postup

  • 1. Nejlépe den předem uvaříme brambory ve slupce, asi 15–20 minut podle velikosti, dokud nejsou po vpichu nožem měkké. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky asi 1 × 1 cm.
     
    2. Mrkev a celer oloupeme a v osolené vodě povaříme 10–15 minut, aby zelenina byla měkká, ale ne rozvařená. Vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno. Vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostky. Hrášek necháme rozmrznout, sterilovaný slijeme a necháme okapat.
     
    3. Na kostičky nakrájíme i šunku a okurky, lák použijeme při dokončování salátu. Všechny nakrájené suroviny opatrně v míse promícháme, postupně přidáme majonézu a trochu láku z okurek, v němž rozmícháme sůl a pepř.
     
    4. Porce kapra osolíme, postupně obalíme v mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a se solí a nakonec ve strouhance. Osmažíme na rozpáleném tuku ze všech stran dozlatova. Ke každé porci kapra přidáme citron na pokapání.
     
    Tip:
    Na bramborový salát existuje snad tolik receptů, kolik je v České republice domácností. Někdo přidává i kukuřici, jiný spařenou cibuli nebo hořčici. Který recept je tedy ten „jediný a pravý?“ Jednoznačně – ten, který vám chutná nejvíc!

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.