Zatímco nad houbovým kubou se mnohý ošklíbá, smaženého kapra s bramborovým salátem má na štědrovečerním stole naprostá většina českých domácností. Spolu se zdobením vánočního stromečku je to snad nejrozšířenější tradice – a přitom obě jsou poměrně mladé: Stejně jako ozdobené smrčky, i kapr se salátem se u nás objevily až v polovině 19. století.
postup
1. Nejlépe den předem uvaříme brambory ve slupce, asi 15–20 minut podle velikosti, dokud nejsou po vpichu nožem měkké. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky asi 1 × 1 cm.
2. Mrkev a celer oloupeme a v osolené vodě povaříme 10–15 minut, aby zelenina byla měkká, ale ne rozvařená. Vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno. Vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostky. Hrášek necháme rozmrznout, sterilovaný slijeme a necháme okapat.
3. Na kostičky nakrájíme i šunku a okurky, lák použijeme při dokončování salátu. Všechny nakrájené suroviny opatrně v míse promícháme, postupně přidáme majonézu a trochu láku z okurek, v němž rozmícháme sůl a pepř.
4. Porce kapra osolíme, postupně obalíme v mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a se solí a nakonec ve strouhance. Osmažíme na rozpáleném tuku ze všech stran dozlatova. Ke každé porci kapra přidáme citron na pokapání.
Tip:
Na bramborový salát existuje snad tolik receptů, kolik je v České republice domácností. Někdo přidává i kukuřici, jiný spařenou cibuli nebo hořčici. Který recept je tedy ten „jediný a pravý?“ Jednoznačně – ten, který vám chutná nejvíc!